Vene kindral: lõhkepeade arvu ei saa kahandada alla 1500

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Solovtsov
Nikolai Solovtsov Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Vene-USA uus strateegilise ründerelvastuse lepe võiks piirata kummagi poole tuumalõhkepeade arvu 1500ni, leiab Vene strateegiliste raketivägede juhataja Nikolai Solovtsov.


«Meie seisukoht on, et alla 1500 lõhkepea me laskuda ei saa. Kuid see on riigi poliitilise juhtkonna otsustada,» ütles kindralpolkovnik Solovtsov täna kaitseministeeriumi avaliku nõukogu väljasõiduistungil Kaluuga oblastis.

Ta tuletas meelde, et praeguse leppe järgi peavad Venemaa ja Ühendriigid vähendama oma tuumaarsenale 2012. aastaks 1700-2200 lõhkepeani. Kindral lisas, et alles mõni aasta tagasi oli USA-l 6000 ja Venemaal 5500 tuumalõhkepead.

Kui Moskva lõplik positsioon ühtib Solovtsovi omaga, tähendab see, et Venemaa on valmis kärpima tuumaarsenali vaid mõnesaja lõhkepea võrra, mis on märksa vähem, kui relvastuskontrolliorganisatsioonid on seni lootnud.

Venemaa ja USA peavad kõnelusi uue strateegilise relvastuse leppe (START) üle, praegu kehtiv START 1 aegub 5. detsembril. Teema tuleb arutusele USA presidendi Barack Obama Moskva-visiidil 6.-8. juulini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles