Raport: Kauhajoe koolitulistaja plaanis tegu 2002. aastast saadik

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küünaldemeri Kauhajoe kutsekooli juures kaks päeva pärast veretööd, 25. septembril 2008.
Küünaldemeri Kauhajoe kutsekooli juures kaks päeva pärast veretööd, 25. septembril 2008. Foto: Reuters / Scanpix

Soome keskkriminaalpolitsei Vaasa üksuse uurimisraporti järgi tulistas Kauhajoe mõrtsukas Matti Juhani Saari 157 lasku, veretööd plaanis ta alates 2002. aastast.


23. septembril 2008 lasi Saari Kauhajoe kutsekoolis maha kümme inimest ja sooritas lõpuks enesetapu, vahendas Ilta-Sanomat.

Koolitulistaja süütas õppehoones mitu tulekahjut. Koolikompleksist ja selle vahetust lähedusest leidsid politseinikud kokku 157 22-kaliibrist hülssi.

Põlengutest ja tulistamisest tingitud kahjude likvideerimine läks maksma 1,2 miljonit eurot ehk ligi 19 miljonit krooni.

Koolis jätkus õppetöö alles 2009. aasta märtsi alguses.

Ohvritest üheksa leiti ühest klassiruumist, üks oli esimese korruse koridoris. Kõigi surma põhjuseks olid tulistamisest saadud vigastused. Eksperdid leidsid ohvrite kehadest 1-17 haava ja seda peamiselt pea ning ülakeha piirkonnast.

Kokku tulistas Saari inimeste pihta 60 lasku.

Politsei leidis Matti Juhani Saari meelemärkuseta lebamas teiselt korruselt. Ta oli tulistanud endale pähe ja relv lebas samas tema kõrval.

Kiirabi viis noore mehe Tampere ülikooli keskhaiglasse, kus ta suri sama päev õhtul.

Klassiruumist suutis akende kaudu põgeneda kolm õpilast ja seda siis, kui Saari oli ruumi põlema pannud ja ise ruumist väljunud.

Üks akna kaudu põgenema pääsenud õpilane sai omale eluaegse vigastuse.

Saari korterist leitud käsitsi kirjutatud kirjast selgus, et ta vihkas inimesi ja ühiskonda ning soovis mõrvata võimalikult palju inimesi.

Ta helistas pärast veretööd koolimajast oma mobiiltelefoniga heale sõbrale ja teatas kümne inimese tulistamisest ja tulekahjude süütamisest.

Ka rääkis ta, et hoones pole enam teisi inimesi kui vaid tema ja politsei ning lubas end maha lasta. Selles kõnes rääkis Saari, et kavandas oma tegu kaks aastat.

Konkreetse otsuse veretöö sooritamise kohta langetas ta eelmisel õhtul.

Politsei kuulas kannatanute ja tunnistajatena üle kokku 169 inimest.

Eeluurimisraport koosneb 2305 leheküljest ja elektroonilisel kujul olevast materjalist. Politsei kinnitusel Saari plaanis ja viis veretöö ellu üksinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles