Obama: Trayvon Martin võinuks olla mina 35 aastat tagasi

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama
USA president Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama üritas eile tehtud emotsionaalses pöördumises selgitada, miks afroameeriklased mustanahalise teismelise tapja õigeksmõistmisest häiritud on.

«Trayvon Martin võinuks olla mina 35 aastat tagasi,» vahendab CNN Obama sõnu.

«Siin riigis on väga vähe afroameeriklastest mehi, keda pole jälitatud poes sisseoste tehes. Mina kuulun nende hulka,» sõnas Obama.

«Ilmselt on väga vähe afroameeriklastest mehi, kes pole kogenud seda, et üle tänava kõndides lukustatakse lähedal asuvate autode uksi. Seda juhtus ka minuga – vähemalt enne seda, kui minust senaator sai,» jätkas ta.

«On väga vähe afroameeriklasi, kes pole kogenud lifti astudes, kuidas seal seisev naisterahvas närviliselt oma käekotti katsub ning väljasaamiseni hinge kinni hoiab. Seda juhtub tihti,» lausus ta.

Ta sõnas, et tema eesmärgiks pole liialdada nendest kogemustest rääkides, vaid selgitada, kuidas afroameeriklased Floridas juhtunut tõlgendavad.

Möödunud aasta veebruaris tappis Floridas naabrivalvur George Zimmerman mustanahalise teismelise Trayvon Martini. Möödunud nädalavahetusel otsustas kohus, et Zimmerman tulistas Martinit enesekaitseks ning mõistis ta õigeks. Kohtuotsus põhjustas meeleavaldusi üle kogu riigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles