Koread alustasid läbirääkimisi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Korea ja Lõuna-Korea alustasid täna läbirääkimisi ühise tööstuspargi üle, kus stalinistlik riik nõuab oma töötajatele märkimisväärset palgatõusu.


Põhja-Korea Kaesongi linnas asuv tööstuspark on kahe Korea vahelise koostöö sümbol. Lõuna-Korea rahastatud tööstuspargi ligi sajas ettevõtetes töötas enne pingete lahvatamist ka hulgaliselt lõunakorealasi, kuid stalinistlik riik otsustas nad riigist välja saata, vahendas Reuters.

Kaesongi tööstuspark on ka riigi üks olulisemaid sissetulekuallikaid, mille toetuste kadumine tooks Põhja-Koreale kaasa mitmeid majanduslikke ja sotsiaalseid probleeme, sest sealsetes ettevõtetes töötab umbes 40 000 põhjakorealast. Kõnelused tööstuskeskuse üle katkesid rohkem kui kuu aja eest.

Souli ja Pyongyangi suhted on viimaste aastate pinevamad, sest Põhja-Korea viis 25. mail läbi tuumakatsetuse, tulistas seejärel välja kuus lühimaaraketti ning ähvardas lõunanaabrit sõjaga.

Pärast nädalaid kestnud läbirääkimisi jõudsid ÜRO Julgeolekunõukogu alalised liikmed USA, Venemaa, Hiina, Prantsusmaa ja Suurbritannia ning lisaks ka Jaapan ja Lõuna-Korea eile kokkuleppele Põhja-Korea sanktsioonide laiendamises.

Reutersi valdusesse jõudnud ja USA koostatud resolutsioonikava näeb ette, et liikmesriigid keelaksid varustada kütusega kahtlast kaupa vedavaid Põhja-Korea laevu, mis võivad rikkuda Pyongyangile kehtestatud ÜRO osalist kaubandus- ja relvaembargot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles