Simon Wiesenthali keskus jahib plakatitega viimaseid natsikurjategijaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simon Wiesenthali keskus alustas täna viimaste elusolevate natsikurjategijate tabamiseks mõeldud kampaaniat Operatsioon viimane võimalus: hilja, kuid mitte veel liiga hilja.
Simon Wiesenthali keskus alustas täna viimaste elusolevate natsikurjategijate tabamiseks mõeldud kampaaniat Operatsioon viimane võimalus: hilja, kuid mitte veel liiga hilja. Foto: Simon Wiesenthali keskus

Natsikurijategijaid jahtiv Simon Wiesenthali keskus riputas täna Saksa linnadesse plakateid, saamaks informatsiooni viimaste veel elus olevate holokausti toimepanijate kohta.


Keskus pani üles 2000 plakatit mustvalge pildiga Auschwitz-Birkenau surmalaagrist, mille kohale on kirjutatud «Hilja, kuid mitte veel liiga hilja».

Osana keskuse «Operatsioonist viimane võimalus» pakub organisatsioon plakatitel natsikurjategijate tabamiseni viiva informatsiooni eest kuni 25 000 euro suurust tasu.

«Ootame vihjeid, mis aitaksid kohtu ette tuua inimesi, kes töötasid surmalaagrites või hukkamiskomandodes (saksa k. Einsatzgruppen),» ütles kampaania algataja, keskuse Jeruusalemma büroo juht Efraim Zuroff AFP-le.

Emotsionaalseid lauseid kandvate plakatitega püütakse apelleerida sakslaste südametunnistusele. «Natsidest sõjakurjategijad mõrvasid miljoneid süütuid inimesi. Mõned süüdlased on endiselt elus ja vabaduses. Aidake meil neid kohtu ette tuua,» seisab plakatitel.

Zuroffi hinnangul viibib vabaduses veel ligi 60 potentsiaalset holokausti toimepanijat. Ta lükkas ümber mõtte, et neile tuleks kõrge ea tõttu andestada. «Mul ei ole 33 aastat kestnud natsiküti karjääri jooksul kordagi ette tulnud juhtumit, mil mõni natsikurjategija oleks kordasaadetu eest vabandust palunud,» märkis ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles