Bosnia TV avaldas kaadrid Mladićist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Bosnia televisioon avaldas mitu videolõiku inimsusevastastes kuritegudes süüdistatavast Bosnia serblaste sõjaväejuhist Ratko Mladićist.

67-aastane Mladić on pärast Radovan Karadžići vahistamist kõige tähtsam endise Jugoslaavia konfliktide sõjakuritegudes kahtlustatav isik, keda pole rohkem kui kümne aasta jooksul õnnestunud tabada.

Bosnia televisiooni kinnitusel on videolõigud filmitud viimase kümne aasta jooksul. Väidetavalt kujutab üks neist Mladićit kahe tundmatu naisterahvaga ka möödunud aasta talvel. Serbia ministri hinnangul ei saa salvestis aga 2008. aastast pärineda, sest see on «lihtsalt võimatu», vahendas BBC News.

«Praegu ei saa ma täpselt öelda, kus need pildid on tehtud,» selgitas Haagi sõjatribunaliga koostööd tegeva Serbia riikliku nõukogu direktor Dusan Ignjatovic.

Euroopa Komisjoni laienemisvoliniku Olli Rehni hinnangul pole kaadrid kindlasti filmitud pärast 2008. aasta kevadet, mil Serbias tuli võimule uus valitsus, kes võttis suuna Euroopa Liiduga ühinemiseks.

Väidetavalt külastab Mladić ühes videolõigus ka Belgradi eeslinnas Kosutnjakis elavat vastsündinud tütretütart. Teises videolõigus, mis väidetavalt pärineb 2000. aasta septembrist, on endist kindralit näha Topcideris asuvas Serbia sõjaväebaasis. Just viimane kaader pärineb väidetavalt 2008. aasta talvest.

Televisiooni andmetel elab sõjaroimades süüdistatav Mladić endiselt Serbia pealinnas Belgradis. Ühe tema endise ihukaitsja kinnitusel võis Mladić kuni 2002. aastani riigis vabalt ringi liikuda, sest tal oli selleks sõjaväe luba.

Haagi sõjakuritegude tribunalis süüdistatakse kurikuulsat Bosnia serblaste armee komandöri genotsiidis, inimsusevastastes kuritegudes ning sõjaseaduste rikkumises. Eelkõige puudutavad süüdistused Serbia ja Bosnia vahelises konfliktis toime pandud kuritegusi, seejuures Sarajevo piiramist ja Srebrenica veresauna korraldamist.

Serbia võimud on lubanud Mladići tabajale miljon eurot vaevatasu, kuid seni pole meest õnnestunud tabada.
Euroopa Liit nõuab serblastelt Mladići välja andmist enne, kui riik saab ametlikult asuda pürgima ühenduse liikmesriigiks, mis on Belgradi üks peamisi sihte.

Haagi tribunali tagaotsitute nimekirjas on lisaks temale veel vaid Horvaatia serblaste endine liider Goran Hadžić.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles