USA kindral: sekkumine Süürias maksaks miljard dollarit kuus

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide staabiülemate ühendkomitee esimees kindral Martin Dempsey.
Ameerika Ühendriikide staabiülemate ühendkomitee esimees kindral Martin Dempsey. Foto: SCANPIX

USA kindral tutvustas eile kulusid, tulusid ja riske, mis kaasneksid Ühendriikide võimaliku sõjalise sekkumisega Süürias.

Ühendriikide staabiülemate komitee esimees kindral Martin Dempsey pakkus välja viis võimalust, mille hulka kuulusid piiratud õhurünnakud ja lennukeelutsooni kehtestamine, kirjutab BBC.

Kindral hoiatas aga, et igasugune jõu kasutamine oleks sõja kuulutamine ning maksaks USAle miljardeid dollareid.

Avalikus kirjas senaatoritele analüüsis Dempsey viit sõjalist võimalust, mida USA võiks kasutada: opositsiooni väljaõpetamine, nõustamine ja abistamine; piiratud õhurünnakute korraldamine; lennukeelutsooni kehtestamine; Süüria territooriumil puhvertsooni loomine; Damaskuse keemiarelvade kontrollimine.

Ta oletas, et esimene valik läheks USAle maksma umbes 500 miljonit dollarit (umbes 380 miljonit eurot) aastas ning ülejäänud umbes miljard dollarit kuus.

Dempsey märkis, et tema poolt välja toodud võimalused tugevdaksid opositsiooni ning survestaksid president Bashar al-Assadi, kuid hoiatas, et USA peaks õppust võtma varasematest sekkumistest Iraagis ja Afganistanis.

«Me oleme siiski viimase kümne aasta jooksul õppinud, et hoolika planeerimiseta sõjalise jõu tasakaalu kallutamine pole piisav funktsioneeriva riigi säilitamiseks,» sõnas ta.

Washington on siiani välistanud Süürias sõjalise sekkumise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles