Ashton tahab Iisraeli uusasundustes toodetud kaupadele erimärgistust

Indrek Lepik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Catherine Ashton
Catherine Ashton Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Catherine Ashton tahab sisse viia konkreetseid juhiseid, mis kohustaksid Iisraeli poolt okupeeritud aladel toodetud kaupadele erimärgistuse paigutamist.

Ashton saatis Euroopa Komisjoni volinikele kirja, milles palus visandada aasta lõpuks vastavad juhised, edastas AFP. Lisaks on EL eelnevalt survestanud Iisraeli, keelates eelmisel nädalal liidu liikmesriikidel äritegevuse Läänekalda ning Ida-Jeruusalemma uusasundustega.

Iisraeli välisministri esindaja Yigal Palmori sõnul võrdub selline tegevus diskrimineerimisega. Tema sõnul peaks sel juhul märgistama ka kõigi teiste Euroopa vaidlusaluste regioonide kaubad; ühe riigi suhtes selliste sammude astumine aga institutsionaliseerib diskrimineerimist.

Erinevad EL-i ametnikud on anonüümselt kinnitanud, et algatusel on toetus taga, ent kindlat ajakava paigas ei ole.

Iisrael okupeeris Golani kõrgendikud, Läänekalda ning Gaza sektori pärast 1967. aasta Kuuepäevast sõda. Maailmapanga andmeil importis EL eelmisel aastal Iisraeli uusasundustest 230 miljoni euro väärtuses kaupasid – arv, mis on 15 korda suurem kui vastav näitaja Palestiinaga

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles