Eesti ühines loodava Rahvusvahelise Taastuvenergia Agentuuriga

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti suursaadik Mart Laanemäe andmas IRENA põhikirjale.
Eesti suursaadik Mart Laanemäe andmas IRENA põhikirjale. Foto: www.irena.org

Käesoleval nädalal allkirjastas Eesti suursaadik Saksamaal Mart Laanemäe Berliinis


Rahvusvahelise Taastuvenergia Agentuuri (IRENA - The International Renewable Energy


Agency) põhikirja, mis tähistab Eesti ühinemist IRENAga.

Suursaadik Mart Laanemäe sõnul on Eesti olnud agentuuri loomise protsessi tihedalt
kaasatud selle algusest alates, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja.

«Elame maailmas, kus energia tarbimine aasta-aastalt kasvab ja energiavarud üha vähenevad. Pikas perspektiivis ei saa jääda tuginema üksnes fossiilsetele kütustele. Üha enam tuleb suurendada taastuvenergia kasutamist ja edendada energiasäästu,» ütles suursaadik Laanemäe.

«Eesti on võtnud eesmärgiks suurendada taastuvenergia osakaalu 2020. aastaks praeguselt 18 protsendilt 25 protsendini. IRENA abil saame seda teha kõige efektiivsemal viisil ning jagades oma kogemusi tuuleenergia ja biomassi alal edendada taastuvenergia kasutamist üle maailma,» sõnas suursaadik Laanemäe.

IRENA on valitsustevaheline organisatsioon, mille eesmärk on koondada ja analüüsida taastuvenergia alaseid tegevusi ja teadmisi, suunata edasi taastuvenergia arengut ja laiemat kasutust üle maailma. Agentuuri üks peamiseid ülesandeid on nõustada liikmeid energiaallikate, tehnoloogia, ärimudelite, organisatsioonilise ja reguleeriva raamistiku valikul ning kohandamisel.

Käesoleva aasta 29. jaanuaril kinnitati Berliinis Rahvusvahelise Taastuvenergia Agentuuri põhikiri ning avati see liituda soovijatele allkirjastamiseks. Tänaseks on põhikirja allkirjastanud 96 riiki. IRENA jõustub ametlikult hetkel, mil 25 riiki on organisatsiooniga liitumise ratifitseerinud. Hetkeseisuga ei ole IRENA agentuurina ametlikult veel jõustunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles