USA ei kutsu Morsi kukutamist riigipöördeks

Indrek Lepik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mohamed Morsi
Mohamed Morsi Foto: SCANPIX

USA on otsustanud mitte kutsuda Egiptuse president Mohamed Morsi kukutamist riigipöördeks, kinnitas valitsuseametnik.

Riigipöörde korral peaks USA külmutama oma 1,5 miljardi dollari (1,13 miljardi euro) suuruse abipaketi, mis koosneb peamiselt militaartoetusest, kuid ametniku sõnul ei pea USA hetkel deklareerima, kas tegu on või ei ole riigipöördega, vahendas AFP.

«Meie huvides pole hakata praegust olukorda riigipöördeks kutsuma,» lausus Valge Maja kõrge ametnik, kinnitades sellega otsust abipaketiga jätkata.

«Me töötame Kongressis selle nimel, et selgitada, kuidas oleks parim viis abi jätkamiseks. Soovime, et Egiptus naaseks võimalikult kiiresti demokraatliku ja pluralistliku tsiviilvalitsemise juurde,» lisas ta.

President Barack Obama palus oma administratsioonil üle vaadata abipaketi seis, pärast 3. juulil toimunud Morsi kukutamist. USA seadused keelavad militaarse abi pakkumise riikidele, kus on toimunud sõjaväeline riigipööre.

Egiptus on siiani olnud regioonis üheks USA suurimaks liitlaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles