Diplomaat: rahukonverentsile seab eeltingimusi Süüria valitsus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad
Süüria president Bashar al-Assad Foto: SCANPIX

Süüria opositsiooni esindajad kavatsevad ilma eeltingimusteta osaleda Genf-2 nime kandval Süüria rahukonverentsil, sellel osalemisele on tingimusi seadnud hoopis Damaskus, ütles Prantsuse saadik ÜRO-s Gerard Araud reedel.

«Süüria opositsioon on meile öelnud, et nad on valmis Genfi konverentsil osalema,» lausus Araud pärast ÜRO-s peetud kohtumist Süüria opositsiooni koondava Rahvuskoalitsiooniga.

Araud' sõnul ei seadnud opositsiooniaktivistid konverentsil osalemisele eeltingimusi. Prantsuse diplomaat sõnas, et konverentsist osa võtmisele on tingimusi seadnud hoopis Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiim, nõudes, et praegune riigipea peab võimule jääma.

«Süüria välisminister Walid Mualem ütles, et valitsus osaleb konverentsil üksnes tingimusel, et Assad jääb võimule,» lausus diplomaat. «Aasta eest toimunud eelmisel Genfi konverentsil jõuti kokkuleppele üleminekuvalitsuse moodustamises, millele antakse kogu täitevvõim,» lisas ta.

«See tähendab, et üleminekuvalitsuse loomise järel jääb Assad võimust ilma,» tõdes Araud.

Süüria Rahvuskoalitsioon kohtus reedel 15-liikmelise ÜRO julgeolekunõukogu esindajatega, teiste seas Assadi peamise toetaja Venemaa, samuti ülestõusnuid relvastada kaaluvate USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa suursaadikuga.

Araud' sõnul on julgeolekunõukogu sõnum lihtne. «Sõjalist lahendust ei ole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles