Biden: USA on alaline Vaikse ookeani suurvõim

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresident Joe Biden
USA asepresident Joe Biden Foto: SCANPIX

USA jääb Vaikse ookeani suurvõimuks, lubas asepresident Joe Biden laupäeval.

«Väidan kahetsuseta, et Ühendriigid on alaline Vaikse ookeani regiooni suurvõim. Me kavatseme selleks jääda ka edaspidi,» kuulutas asepresident sõjalaeva USS Freedom pardal kõnes Ühendriikide sõjaväelastele.

Singapuris kahepäevast visiiti lõpetava Bideni sõnul on Washington taganud regioonis rahu ja julgeolekut kümnendeid. «USA kohalolek Vaikses ookeanis on võimaldanud Aasia ja Vaikse Ookeani piirkonna riikidel keskenduda oma majanduskasvu saavutamisele,» sõnas asepresident.

Bideni hinnangul on ainuüksi Ühendriikide kohalolek vundamendiks, mille peale on rajatud kogu regiooni stabiilsus. «Me oleme liimiks, mis seda koos hoiab.»

USS Freedom on rahvusvahelistel õppustel osalemise järel Singapuri sadamas.

USA lennundus- ja kosmosehiiu Pratt & Whitney kompleksis peetud teises kõnes juhtis Biden tähelepanu sellele, et riikidevaheliste vahejuhtumite kasv ja ennast kehtestav käitumine Lõuna-Hiina meres kujutavad endast ohtu regiooni julgeolekule.

Ta ei maininud ühtegi riiki, kuid Vietnam ja Filipiinid on süüdistanud Hiinat agressiivses käitumises merel.

Asepresident hoiatas, et väärarvestuste oht merel on reaalne, ja ärgitas regiooni riike välja töötama õiguslikult siduvaid käitumisreegleid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles