Luterlased võitlevad Viiburis vana kogudusehoone tagastamise eest

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Viiburi kesklinnale
Vaade Viiburi kesklinnale Foto: SCANPIX

Evangeelse luterliku kiriku Viiburi kogudus soovib saada tagasi 1928. aastal südalinna ehitatud maja, kirjutab ajaleht Helsingin Sanomat.

Kogudus esitas vastava taotluse kohtusse.

Vastavalt Venemaa seadustele võivad usuorganisatsioonid saada tagasi kinnistuid nii riigilt kui linnadelt.

Nõukogude Liidu ajal pidid kogudused loobuma näiteks kirikutest, mis kas hävitati või muudeti religioossest ehitisest mingi muu otstarbega hooneks.

Soome jäi Viiburist ilma 1944. aastal. Koguduse hoonest sai esmalt Nõukogude Liidu ja hiljem Venemaa kaitseministeeriumi ohvitseride maja, täites neid funktsioone 2012. aasta suveni.

Kogudus nõudis maja tagasi esmalt kaitseministeeriumilt, kuid ametkond andis selle üle Viiburi linnale. Kui tagastamistaotlus esitati linnale, andis linn hoone üle Viiburi rajoonile. Nüüd ongi pooleli kohtuprotsess rajooniga.

«Nad ei taha hoonet meile anda ja üritavad mõelda välja erinevaid trikke,» kinnitas kirikuõpetaja Vladimir Dorodnõi, kui kirjeldas kõnealust kassi-hiire mängu.

Arhitekt Jalmari Lankineni projekteeritud kuuekorruseline hoone asub Punase väljaku lähistel. Kogudus plaanib rajada majja sotsiaalkeskuse, pühapäevakooli ja noortekeskuse.

Viiburi rajooni ametnike väitel ei kuulu maja kogudusele, kuna seda pole kasutatud religioossetel eesmärkidel. Dorodnõi sõnul korraldati majas jumalateenistusi aga isegi sõja ajal.

Evangeelse luterliku kiriku kogudus kasutab Viiburis alates 1991. aastast kesklinnas asuvat Peeter-Pauli kirikut. Sealsed ruumid on koguduse ettevõtmiste jaoks aga liiga väiksed.

Viiburi 300-liikmelise luterliku koguduse tegevus sõltub palju Soome evangeelsest luterlikust kirkust ja selle organisatsioonide toetusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles