Valgevene ei osale piimasõja tõttu KJO tippkohtumisel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka. Foto: Reuters / Scanpix

Valgevene teatas täna, et ei osale piimasõja tõttu Venemaaga Kollektiivse Julgeolekuleppe Organisatsiooni (KJO) tänasel tippkohtumisel, protestides sellega Moskva otsusele keelata Valgevene piimatoodete import Venemaale.


Minski teade on järjekordne märk kahe naaberriigi halvenevatest suhetest ja on löök Moskva jõupingutustele endise Nõukogude Liidu riikidega sõjaväelisi sidemeid tõhustada, vahendas AFP.

Valgevene välisministeeriumi pressiesindaja Andrei Popov ütles, et Minsk ootas viimase hetkeni diskrimineeriva keelu tühistamist ning oli sunnitud tegema otsuse kohtumisel mitte osaleda.

Piimasõda lahvatas Venemaa ja Valgevene vahel 6. juunil, kui Moskva teatas 500 Valgevene piimatoote sisseveo keelustamisest. Mõned päevad hiljem laiendati keeldu pea kõigile Valgevene päritolu piimatoodetele.

Moskva põhjendab keeldu piimatoodete mittevastavusega tehnilisele reglemendile, Valgevene piimatootjad on süüdistust tõrjunud.

Popovi sõnul oli Valgevene piimatoodete eksport Venemaale mullu väärt miljard dollarit ning keeld kahjustab Valgevene majanduslikku julgeolekut ja rikub KJO põhimõtteid.

KJO tänase tippkohtumise peateemaks on kollektiivsete kiirreageerimisjõudude loomine. Organisatsiooni kuuluvad lisaks Venemaale ja Valgevenele Armeenia, Kasahstan, Kõrgõzstan, Tadžikistan ja Usbekistan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles