Saudi Araabia aktivistile mõisteti islami solvamise eest 600 piitsahoopi

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saudi Araabia kohus mõistis aktivisti küberkuritegevuse vastase seaduse rikkumise eest seitsmeks aastaks vangi ning meest karistatakse ka 600 piitsahoobiga, teatas inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) täna.

Jeddah kriminaalkohus mõistis alates möödunud aasta juunist vahi all olnud Raif Badawi süüdi islami solvamises, kirjutab CNN.

«See meeletult karm karistus rahumeelsele blogijale naeruvääristab Saudi Araabia väiteid reformide ja religioosse dialoogi toetamisest,» sõnas HRW Lähis-Ida asedirektor Nadim Houry. «Meest, kes soovis arutleda religioonist, on juba aasta trellide taga hoitud ning nüüd ootab teda 600 piitsahoopi ja seitse aastat vanglat.»

Badawi abikaasa Ensaf Haidar ütles, et uudis mõjus talle laastavalt. «Ma ei tea mida teha,» sõnas ta. «Raif ei teinud midagi valesti.»

Badawi läks seadusega pahuksisse pärast seda, kui ta 2008. aastal asutas veebilehe Vabad Saudi Liberaalid, mille eesmärgiks oli arutleda religiooni rolli üle Saudi Araabias. Ta vahistati seejärel üheks päevaks ning talle esitati veebilehe kohta küsimusi. Mõned vaimulikud on meest uskmatuks ja ususalgajaks nimetanud.

Mehe advokaadi Waleed Abu al-Khair’i sõnul luges kohtunik al-Harbi otsuse ette üleeile. Badawit teavitatakse otsusest kirjalikult 6. augustil ning pärast seda on tal 30 päeva aega otsus edasi kaevata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles