CIA juht: Cheney tundub otsekui soovivat USA ründamist

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dick Cheney.
Dick Cheney. Foto: AFP / Scanpix

USA Luure Keskagentuuri (CIA) juhi sõnul tundub talle, et endine asepresident Dick Cheney otsekui sooviks mõnda uut terrorirünnakut USA vastu, et tõestada sellega oma valitsusvastase kriitika paikapidavust.


Cheney on kritiseerinud president Barack Obamat viimase otsuse pärast lõpetada niinimetatud karmide ülekuulamismeetodite kasutamise terrorikahtlusaluste puhul.

«Arvan, et ta haistab vees verd riikliku julgeoleku küsimuses,» ütles luureagentuuri juht Leon Panetta usutluses ajakirja New Yorker 22. juuni väljaandele.

«See on justkui veidi nagu võllapoliitika. Kui mõistad, mis selle taga on, tundub, et ta otsekui sooviks, et seda riiki rünnataks uuesti, et tõestada oma seisukohta,» ütles ta.

Eelmise presidendi George W. Bushi administratsiooni vastuoluliste ülekuulamistehnikate üks peamisi pooldajaid on muutunud vabariiklaste seas üheks Obama suurimaks kriitikuks. Seda peamiselt seoses Obama otsusega sulgeda terrorismivanglaks peetud kompleks Kuubal Guantanamo lahe ääres.

Cheney ütles 21. mail peetud kõnes, et Obama kannapööre Bushi-aegsest poliitikast on «äärmuslikeim rumalus», mis muudab ameeriklaste julgeoleku palju haavatavamaks.

Panetta nimetas Cheney avaldusi «ohtlikuks poliitikaks».

Panetta ütles ajakirjale, et toetas sõltumatut tõekomisjoni loomist, mis oleks uurinud eelmise valitsuse poliitikat kinnipeetavate suhtes. Idee vaibus aprillis, kui Obama otsustas, et taolise komisjoni loomist võidakse käsitleda poliitilise kättemaksu vahendina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles