Venemaa rikkaim mees andis vihjeid kriisist väljumise võimalustest

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miljardär Mihhail Prohhorov
Miljardär Mihhail Prohhorov Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Venemaa rikkaima mehe Mihhail Prohhorovi arvates tuleb kriisist väljumiseks alandada laenuintresse, mis aastase tähtaja puhul ulatuvad praegu 20-25 protsendini.


Forbesi 2009. aasta edetabelis 40. kohale platseerunud Prohhorov rääkis oma ideedest

The New Timesile

antud intervjuus.

Tema sõnul tuleb laenuintresside kärpimiseks astuda Venemaal kolm sammu. Esmalt peab Vene Pank alandama diskontomäära, mis praegu on 11,5 protsenti.

Teiseks tuleks külmutada loomulikele monopolidele kehtestatud maksud, kuna nende tõusu tõttu kannatab äritegevus.

Kolmandaks tuleb inflatsiooni alandamiseks teha struktuurilisi ümberkorraldusi majanduses.

Prohhorovi sõnul aitaksid need sammud vabastada äri halbadest võlgadest. Praegu näiteks ulatub kõrgete laenuintresside tõttu firma keskmine kasum aastas vaid 8-10 protsendini.

Paigast nihkunud laenuturg on peamisi põhjuseid, miks finantskriis muutus majanduskriisiks. Pangad ei usalda praegu laenu anda ja seda kartuse tõttu jääda rahast ilma.

Venemaa valitsus täidab juba osaliselt «Prohhorovi programmi», kuna keskpank on aasta algusest saadik kärpinud intresse juba kolmel korral.

Onexim Grupi suuromanikust Prohhorovist sai Venemaa rikkaim mees, kuna oskas müüa mitmeid osalusi maha kõrghetkel 2008. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles