Itaalia astronaut: tundsin end kiivri lekkides nagu kuldkala akvaariumis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luca Parmitano
Luca Parmitano Foto: SCANPIX

Itaalia astronaut Luca Parmitano paljastas, et kui tal tekkis kosmosekõnnil probleeme skafandriga ning kiiver hakkas veega täituma, tundis ta ennast nagu kuldkala akvaariumis.

Parmitano pidi lekke tõttu kosmosekõnni katkestama, edastab The Telegraph.

Luca Parmitano töötas selle kuu alguses Rahvusvahelises Kosmosejaamas (ISS), kus plaani kohaselt pidi ta olema kuue ja poole tunni pikkusel kosmosekõnnil.

Sel ajal kui tema ja ta ameeriklasest kolleeg Chris Cassidy alustasid ISSi välitöid, hakkas ta kiiver veega täituma.

Vesi pärines ta skafandri jahutussüsteemist. Kuna gravitatsioon puudus, siis oli vesi ta kiivris veemullidena. Need aga hakkasid teda lämmatama.

Euroopa Kosmoseagentuuri astronaudi ja Itaalia õhujõudude piloodi sõnul tundis ta end järsku nagu kuldkala akvaariumis.

Astronaut ei saanud vett ära pühkida ega ka kiivrit peast võtta. Läbi raskuste jõudis ta tagasi ISSi siseruumidesse Ta kosmosekõnd jäi vaid 1,5 tunni pikkuseks.

Kui vett oleks veelgi juurde tulnud ja ta näo katnud, oleks ta võinud lämbuda.

«Paar minutit tundsin end akvaariumi kuldkalana. Nägin, kuidas mu kiivris oli järsku vesi, siis tundsin, et vesi jõudis kõrvadesse. Siis langetasin otsuse kosmosekõnd katkestada,» meenutas astronaut.

Vee tõttu oli katkenud ka kommunikatsioon kaaslasega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles