Al-Qaeda hinnangul korraldas Morsi kukutamise USA

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taksojuht väljendab oma toetust ametist kõrvaldatud presidendile Mohammed Mursile.
Taksojuht väljendab oma toetust ametist kõrvaldatud presidendile Mohammed Mursile. Foto: SCANPIX

Terrorivõrgustiku Al-Qaeda juht Ayman al-Zawahiri süüdistas eile internetis avaldatud audioläkituses Ühendriike vandenõu organiseerimises, millega tõugati võimult Egiptuse islamistist president Mohammed Morsi.

Al-Zawahiri hinnangul korraldas riigipöörde USA vandenõus koos Egiptuse armee, ilmalike jõudude ja kristlastega.

«Ristisõdijad, ilmalikud jõud ja amerikaniseerunud armee on koondunud... koos laheriikide raha ja ameeriklastega vandenõuks, millega kukutati Mohammed Morsi valitsus,» kinnitas esiterrorist.

Al-Zawahiri süüdistas eraldi Egiptuse kopti kristlasi, kes toetasid islamistist presidendi võimulttõukamist, et saavutada oma aladel kopti riik.

Tegemist on terrorivõrgustiku liidri esimeste kommentaaridega pärast Morsi võimulttõukamist.


USA välisminister John Kerry ütles neljapäeval, et Egiptuse eelmise presidendi Mohammed Morsi kukutamiseni viinud sõjaväe sekkumist nõudsid miljonid inimesed, kes kartsid riigi langemist kaosesse ja vägivalla keerisesse.

«Meie arusaamise järgi ei võtnud sõjavägi [Morsi kukutamise järel] valitsusohje enda kätte. Riiki juhib tsiviilvalitsus. Sõjavägi tegutses hoopis demokraatia taastamise nimel,» lausus Pakistanis visiidil viibiv Kerry telekanalile Geo.

Morsi-meelse Riigipöördevastase Alliansi (Anti Coup Alliance) eestkõneleja Alla Mostafa ütles neljapäeval AFP-le, et protestijad jätkavad istumisproteste ja rahumeelseid meeleavaldusi.

Ametist kõrvaldatud presidendi toetajad lükkasid neljapäeval tagasi Egiptuse siseministeeriumi pakkumise võimaldada neile ohutut lahkumist Rabaa al-Adawiya ja Nahda väljakutelt, kus nad on meelt avaldanud alates Morsi kukutamisest 3. juulil.

Ministeerium kutsus meeleavaldajaid «lähtuma mõistusest ja rahvuslikest huvidest ning kiiresti lahkuma».

Egiptuse võimud on lubanud Morsi toetajate kogunemised lähiajal laiali ajada. Endise riigipea kukutamise järel on poliitiline vägivald riigis nõudnud ligi 250 inimelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles