Soome metsades korjab marju rekordarv tailasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome metsades korjab marju rekordarv tailasi
Soome metsades korjab marju rekordarv tailasi Foto: SCANPIX

Soome metsades on marju korjamas rekordiline arv inimesi, kes ei ole pärit Euroopa Liidu riikidest.

Soome välisministeeriumi andmetel on enamik neist pärit Taist, edastab iltasanimat.fi.

Soomes piisab marjakorjamistööd 3200 tailasele, samas aga on ebatavalised suveilmad tekitanud ka probleeme.

Näiteks Kainuus on nii vilets mustikasaak, et marjakorjajaid tuli viia lõunapoole Savosse ja Kymenlaaksosse, kus marju rohkem on.

Lapimaa enamikus paikades on aga suurepärane murakasaak.

Välisriikidest pärit marjakorjajaid saavad Soome tööviisa marjakorjamisfirmade kaudu. Selliseid firmasid on Soomes paarkümmend.

Marjakorjamisfirmade esindajate sõnul tuleb siiani ette sõnavahetusi ja ka käsikähmlusi kohalike elanike ja välismaalt pärit marjakorjajate vahel, kuid varasemate aastatega võrreldes on need siiski vähenenud.

Organisatsioon Lappilaset kylät  on esitanud marjakorjamisfirmadele nõudmise, et marju ei korjataks külade lähistel, vaid sügavamal metsades. Samuti peavad marjakorjajad metsast viima ära sinna endaga toodu, kaasa arvatud prügi.

Välisriikidest marjakorjajaid on Soomes keskmiselt kaks kuud ja teenivad keskmiselt 3000 eurot kätte. Väga nobedate näppudega marjakorjajaid võivad isegi saada töö eest rohkem kui 10 000 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles