Venemaa lammutab tuumakütusel töötavad majakad Soome lahes

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majakas
Majakas Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Venemaa asub likvideerima Soomes lahes asuvaid tuumakütusega töötavaid majakaid, vahendas YLE.


Kolme aasta pikkuse ettevõtmise jooksul asendatakse tuumakütusel töötav energiaallikas päikeseenergial töötavaga. Ettevõtmise turvalisuse eest vastutab Soome kiirguskaitsekeskus (STUK).



Lammutustöödest võtavad lisaks soomlastele osa Norra ja Prantsuse spetsialistid. Soome toetab hanget 1,5 miljoni euroga.

Venemaa alustab Ust-Luga lähistelt Lavansaari juurest. Sel suvel kavatsetakse lammutada 20 Soome lahe idaosa umbes 70 majakast.

STUKi juht Heikki Reponen on Venemaa plaanidega tuttav, mingeid võimalikke probleeme ta oodata ei oska.

Venemaa on juba mõnda aega lammutanud koos Norraga Põhja-Jäämerel olevaid tuumakütusel töötavaid majakaid, kuid seal on tingimused oluliselt keerulisemad.

«Majakate eluiga on ligi 30 aastat, seejärel tuleb nad võtta kasutusest maha. Pärast ettenähtud eluiga hakkab nende kaitsekihi tihedus vähenema, kiirgusallikas hakkab lekkima. See teeb lammutamise keerulisemaks ja kallimaks. Majakate kasutustähtaeg sai täis mitu aastat tagasi, seega on viimane aeg nende energiaallikate likvideerimiseks,» rääkis ta.

Nõukogude Liidu ajal valvati majakaid hoolega. Pärast suurriigi lagunemist on uudishimulikud inimesed neid ilma loata külastanud ja rebinud lahti kaitsvat metallikihti.

Reponeni sõnul on nn külalised saanud kiirguskahjustusi.

Nõukogude Liit ehitas 1970ndatel tuhatkond strontsiumi radioaktiivse isotoobi 90 jõul töötavat majakat. Neist suurim osa asusid Põhja-Jäämeres.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles