Hiina majanduse ootamatu kasv vabastab pingetest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp.
Hiina lipp. Foto: SCANPIX

Hiina majanduse ekspordi ja impordi kasv annab lootust, et maailma suuruselt teine majandus näitab pärast rohkem kui kaks aastat kestnud langustrendi mõningaid stabiliseerumise märke.

Eksport kasvas juulis 5,1 protsenti, kuigi analüütikud prognoosisid vaid kolmeprotsendilist ekspordi kasvu.

Impordi osas tundub olukord olevat veelgi parem - võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on toimunud 10,9 protsendiline tõus. Seda saab pidada isegi suuremaks, kui analüütikud on ennustanud. Samuti on kasvanud eksport Ameerika Ühendriikidesse 5,3 protsenti ja Euroopa suunal 2,8 protsenti.

Põhiliselt on kasvu taga toornafta ning rauamaagi importi head artiklid. Võrreldes viimaste kuude madalseisuga aitavad praegused rekordnäitajad toormaterjali impordis tagada ammendunud varusid, vahendas Reuters.

Majanduse tasakaalustumine on kergenduseks Hiina liidritele, kes tunnevad muret majandusreformide läbiviimise pärast, mis võivad takerduda praeguse majandusolukorra tõttu. Analüütikud eeldavad kolmeprotsendilist ekspordi kasvu.

Siiski tuleb tõdeda, et Hiina majanduskasv on viimastel aastatel aeglustunud. Hiina valitsus on mures, sest riigi tänavune majanduskasv, milleks prognoositakse 7,5 protsenti, võib jääda viimase 23 aasta madalamaks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles