Euroopa Inimõiguste Kohus peatas Läti häkkeri USA-le väljaandmise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Inimõiguste Kohus
Euroopa Inimõiguste Kohus Foto: SCANPIX

Euroopa Inimõiguste Kohus (ECHR) peatas küberkuritegudes kahtlustatava Läti häkkeri Deniss Čalovskise väljaandmise USA-le, teatas tema advokaat Lauris Liepa neljapäeval.

Liepa ütles, et Čalovskist ei saa loovutada USA-le enne, kui inimõiguskohus on langetanud lõpliku otsuse.

«Teda ei saa USA-le kohtumõistmiseks üle anda seni, kuni ECHR on ära kuulanud selle [Läti valitsuse] otsuse,» ütles Liepa ja lisas, et inimõiguskohus on andnud Čalovskise juhtumile prioriteedi staatuse.

Vastates küsimusele, kui kiiresti võib oodata Čalovskise osas otsust, ütles Liepa, et Läti juhtumite puhul on kõige kiiremini langetatud otsus vähem kui kahe aastaga. Ta ei osanud öelda, kui kiiresti seekord juhtumi menetlemine toimub.

Läti valitsus võttis teisipäeval vastu otsuse anda Čalovskis USA-le välja.

Čalovskist (27) ja veel kahte inimest süüdistatakse rohkem kui miljoni arvuti nakatamises Gozi-nimelise viirusega. 40 000 neist arvutitest on USA-s ja umbes 190 kuulub kosmoseagentuurile NASA.

Häkkerid varastasid pahavara abil isikuandmeid, seal hulgas paroole, millega õnnestus neil röövida pangaarvetelt miljoni lati väärtuses raha.

Čalovskis peeti kinni möödunud aasta detsembris Riias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles