Ungaris avati näitus raudse eesriide langemisest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ungaris meenutatakse sotsialistliku süsteemi kokkuvarisemist ja külma sõja lõppu näitusega.


1989. aastal eemaldati 1956. aasta Budapesti ülestõusu mahasurumisest alates riiki juhtinud vanameelne liider János Kádár Sotsialistliku Töölispartei esimese sekretäri kohalt ning alustati laialdaste reformidega, mille käigus nimetati NSV Liidu marionettriik 23. oktoobril ümber endisest rahvavabariigist Ungari vabariigiks.

Sisepoliitilises kriisis vaevlev keskvõim ei suutnud enam Ungaris võimu säilitada ja 1991. aastal lahkus viimane nõukogude sõdur riigist.

Kommunistliku impeeriumi lagunemise märke oli juba enne Mihhail Gorbatšovi nimetamist Kommunistliku Partei peasekretäriks, kuid tema ametiajal sai lagunemine sisse eriti suure hoo. Kuigi ainsa NSV Liidu kõrgharidusega juhi eesmärk polnud sotsialistliku süsteemi lagundamine ja täielik sõnavabadus, kaotas ta riigis vallandunud sündmuste üle kontrolli, mis viis kommunismi kokkuvarisemiseni ning sise- ja välispoliitilise kriisini, mis avas tee demokratiseerumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles