USA ja Venemaa jätkavad relvakõnelusi 23. juunil

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama (paremal) ja Dmitri Medvedev võivad tuumarelvaarsenali vähendamise üle peetavatel läbirääkimistel saavutatu avalikustada juulis.
Barack Obama (paremal) ja Dmitri Medvedev võivad tuumarelvaarsenali vähendamise üle peetavatel läbirääkimistel saavutatu avalikustada juulis. Foto: Reuters / Scanpix

Vene Föderatsiooni välisministeeriumi kinnitusel jätkuvad tuumarelvaarsenali vähendamise üle peetavad läbirääkimised 23. juunil.


Venemaa välisministeeriumi esindaja Andrei Nesterenko sõnul toimub kolmas kõnelustevoor USA ja Venemaa delegatsioonide vahel Šveitsi linnas Genfis 23. ja 23. juunil, vahendas AFP.

Aprilli alguses Londonis G20 klubi riikide tippkohtumisel kohtunud Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev ja Ühendriikide riigipea Barack Obama avaldasid lootust, et juba selle aasta jooksul õnnestub sõlmida uus tuumarelvastuse piiramise lepe, millega tahetakse tuumalõhkepeade hulka vähendada allapoole 2002. aastal määratud arvust.

Nesterenko sõnul võidakse läbirääkimiste esialgsed tulemused avalikustada juulis, kui Obama sõidab riigivisiidile Venemaale, kuid tema sõnul on läbirääkimised kulgenud konstruktiivselt ja töiselt. Seni on peetud kaks kõnelustevooru, neist esimene mais Moskvas ja teine juunis Genfis.

Obama on lubanud muuta tuumarelvastuse vähendamise oma presidentuuri üheks keskseks küsimuseks. Selle oluliseks eelduseks on aga 1991. aastal Moskvaga sõlmitud, kuid selle aasta detsembris aeguva USA-NSV Liidu strateegiliste relvade vähendamise lepingu (START) uuendamine.

Samas on mõlema riigi mitmed kõrged ametnikud vihjanud, et 5. detsembriks, mil START-1 aegub, kardetavasti uut lepingut valmis ei jõuta.

2002. aastal leppisid USA ja Venemaa pärast pikka aega kestnud kõnelusi kokku, et kümne aasta jooksul vähendatakse tuumarelvalõhkepäid 1700 kuni 2200ni, kuid 2008. aasta jaanuaris oli Ühendriikidel üle 5000 ja Venemaal üle 8000 lõhkepea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles