Gruusia ohvitser palus Venemaalt poliitilist varjupaika

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia sõdurid õppustel.
Gruusia sõdurid õppustel. Foto: AFP / Scanpix

Väidetavalt protestiks president Mihheil Saakašvili poliitika vastu väeosast deserteerunud Gruusia leitnant esines täna populaarses Vene raadiojaamas ja palus Venemaalt poliitilist varjupaika.

Desertöör, kes esitles end 35-aastase Alik Bžaniana, ütles Moskvas raadiojaama Ehho Moskvõ otse-eetris kõlanud usutluses, et tema ülehüppamise põhjuseks oli väljakannatamatud tingimused väeosas.

«Ma ei läinud vaenlase poolele üle. Ma liitusin oma vendade poolega,» kuulutas augustis viiepäevases sõjas Venemaalt lüüa saanud Gruusia sõdur.

Vene migratsiooniametnikud, julgeolekuteenistused ja relvajõudude kindralstaap kinnitasid kohalikule meediale, et Bžania palus tõepoolset poliitilist varjupaika. Uudisteagentuur Interfax korraldab reedel ülejooksiku pressikonverentsi.

Gruusia siseministeerium teatas napisõnaliselt, et Bžania teenis alates 2008. aasta oktoobris siseministeeriumi rannavalveosakonnas patrullalusel, kuid vallandati mais «korduvate distsipliinirikkumisete» tõttu.

«Ma armastan oma kodumaad, kuid ma ei saanud kauemaks tema territooriumile jääda, sest ma lihtsalt ei saanud rahulikult vaadata, kuidas president Mihheil Saakašvili Gruusiat seespoolt hävitab,» ütles Bžania.

Gruusia opositsioon avaldab juba aprillist alates tänavatel meelt, nõudes presidendi tagasiastumist, süüdistades teda demokraatiast kõrvalekaldumisest ja mulluses hukatuslikus sõjas Venemaaga.

«Ma palun Venemaalt endale ja oma perekonnale poliitilist varjupaika, et vältida Gruusia võimude tagakiusamist, mis tõenäoliselt ei jää tulemata, sest ma väljendasid rahulolematust meie presidendi poliitikaga,» ütles desertöör, lisades, et on küll väljaõppe saanud ohvitser, kuid augustisõjas ta ei osalenud, sest oli tollal tsiviiltööl.

Gruusia on avalikkusele näidanud Vene armeest deserteerinud seersanti ning keeldunud teda välja andmast, sest too palunud poliitilist varjupaika. Venemaa süüdistas algul Gruusiat noormehe röövimises, kuid hiljem oma tooni muutnud, ähvardades mehe vangi panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles