Video: NATO peasekretäri lahkumisvisiit Afganistani

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peagi ametist lahkuv NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer, kes 1. augustil annab ametijärje üle endisele Taani peaministrile Anders Fogh Rasmussenile, tegi sel nädalal oma lahkumisvisiidi alliansi praeguse hetke tähtsaimasse operatsioonipiirkonda Afganistani.

Kabuli lennuväljal tervitas Schefferit hiljuti NATO lipu all Afganistanis teenivate Rahvusvaheliste Julgeolekuabijõudude (ISAF) juhiks määratud USA kindral Stanley McChrystal. Sama päeva õhtul andis Scheffer lahkumispressikonverentsi Afganistani presidendi Hamid Karzaiga. 

Järgmisel päeval külastas Scheffer Chaghcharani, kus teenivad Leedu, Horvaatia ja Itaalia sõdurid. Pärast provintsi kuberneriga kohtumist käis NATO peasekretär vaatamas ka üht tüdrukutekooli. Nagu näha videolt, vastas suurem osa õpilastest klassis, kus ta küsis: «Ja kes tahab saada arstiks?», käetõstmisega.

Lõunalauas vestles Scheffer aga Ghori provintsi ülesehitusmeeskonna (PRT) liikmetega. Provints, mille ülesehituse juhtimise on endale võtnud Leedu, on ka esimene, mille PRTs töötavad jaapanlased.

Järgmisena lendas Scheffer Lõuna-Afganistani. Tema külastas seal eestlaste teenistuspaigaks oleva Helmandi naaberprovintsi Uruzgani, kus on Schefferi enda kodumaa Hollandi ja Austraalia sõdurid. Talle näidati seal ka austraallaste eestvõttel püsti pandud tervishoiukeskust.

«Kui ma vaatan Afganistani, siis ma saan aru, et väljakutsed on hiiglaslikud,» tunnistas Scheffer. «Kuid samas lahkun ma ka rahulolevana selles mõttes, et me oleme suutnud edu saavutada.»

«Me oleme näinud, kuidas NATO kasvas 19 riigilt, kes kuulusid sinna ajal, kui ma tulin, 28 liikmeni. Me oleme näinud, kuidas Prantsusmaa naasis NATO sõjalisse struktuuri. Me oleme näinud NATO poliitilisemaks muutumist, Iraagi armee väljaõpetamist, Pakistani maavärina ohvrite aitamist, Aafrika Liidu aitamist Darfuris,» loetles ta intervjuus NATO TV-le. «Mistap ma arvan, et NATO-l on viimastel aastatel hästi läinud. Ma lahkun sellest organisatsioonist üsna rahuoleva mehena.»

Õhtul peetud kõnes rõhutas Scheffer 20. augustil peetavate Afganistani presidendivalimiste ausalt pidamise tähtsust. «Täna hommikul kohtasin Chagcharani tüdrukutekoolis 9-10-aastast tüdrukut koos tema klassikaaslaste ja õpetajatega,» jutustas NATO peasekretär selles sõnavõtus. «Ja ma küsisin sellelt tüdrukult, kelleks ta tahab saada. Tal polnud aimugi sellest, kes mina olen. Ja ma ei süüdista teda selles. Ta ei peagi teadma, kes on NATO peasekretär. Aga ta vastas mulle: «Härra, ma tahan saada ausaks kohtunikuks.». Ja see vastus liigutas mind.»

Scheffer avaldas arvamust, et kui see tüdruk juba teab seda, et ta tahab saada ausaks kohtunikuks, siis küllap ta selleks ka saab. «Selles vastuses on õppetund nii Afganistanile kui rahvusvahelisele kogukonnale,» leitis NATO peasekretär.

 

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles