Bukarestis algab kohus kuue Rumeenia kunstivarga üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rotterdami muuseumist varastatud maalid
Rotterdami muuseumist varastatud maalid Foto: SCANPIX

Bukarestis algab teisipäeval kohus kuue rumeenlase üle, keda süüdistatakse suurejoonelises kunstiröövis, mille käigus Rotterdami muuseumist kadunud Monet', Picasso ja Gauguini teosed on võibolla juba ammu tuleroaks saanud.

Peamise kahtlusaluse ema ütles nimelt esialgu politseile, et viskas maalid ahju, kuid võttis hiljem oma sõnad tagasi. Varastatud maale ei ole aga tänini üles leitud.

Varastel kulus 2012. aasta 16. oktoobril Hollandi sadamalinna Rotterdami Kunsthalist seitsme maailmakuulsa kunstniku maali röövimiseks vähem kui kolm minutit.

Saagiks saadi muu hulgas Claude Monet' «Waterloo sild», Pablo Picasso «Arlekiini pea» ja Paul Gauguini «Naine avatud akna ees, ütles pruut» («Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée»).

Prokuröride hinnangul on «sajandi kunstirööviks» tituleeritud vargusega kaduma läinud kunstiteoste koguväärtus 18 miljonit eurot. Kunstieksperdid hindavad maalide väärtuse aga tervelt 100 miljonile eurole.

«Vargus oli ülimalt täpselt ja põhjalikult planeeritud,» öeldakse süüdistuskokkuvõttes. Turvakaamerate salvestused võimaldasid tuvastada kaks süüalust - kuritegeliku jõugu juhi ja kunstiröövi organiseerija Radu Dogaru (29), ja Adrian Procopi (21).

Viimast ei ole seni suudetud tabada ja tema üle mõistetakse kohut tagaselja.

Dogaru vahistati jaanuaris Rumeenias koos kahe kaasosalise Eugen Darie ja Mihai Alexandru Bituga.

Ta oli politseile juba varem tuttav ning tema suhtes käib juurdlus ka mõrva- ja inimkaubandussüüdistuse alusel. «Ta on üles tunnistanud ja uurijatele kõike selgitanud,» lausus advokaat Cătălin Dancu AFP-le, avaldades lootust, et tema klient pääseb kõrgeimast karistusmäärast 20 aastast trellide taga.

Rotterdamist röövitud maalid toimetati Rumeeniasse ja peideti Dogaru kodukülla Carcaliusse. Vargad püüdsid neid edutult maha müüa.

Teisipäeval algaval kohtuprotsessil on kunstimaailma silmad pööratud eeskätt Dogaru emale, kes samuti kohtupinki astub.

Ema Olga väitis esialgu, et viskas maalid asitõendeid hävitada soovides ahju, kuid juulis eelistungil hakkas ta oma varasematest sõnadest taganema. «Ma ei põletanud neid maale,» kinnitas ta.

Rumeenia riikliku ajaloomuuseumi ekspertide analüüsid näitavad paraku, et ahjust leitud tuhk sisaldas kolme õlimaali jäänuseid ja enne 19. sajandi lõppu kasutatud raamide naelu. Neli röövitud teost olid õlimaalid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles