Iraan süüdistas lääneriike rahutuste õhutamises

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iraan süüdistas täna lääneriike islamivabariigis puhkenud kokkupõrgete õhutamises.


«Anarhia ja vandalismi toetamine lääneriikide ja ajakirjanduse poolt pole aktsepteeritav,» ütles Iraani välisministeeriumi esindaja Hassan Qashqavi, kes ei välistanud vastusammuna mõne Euroopa riigi diplomaadi väljasaatmist Iraanist, vahendas Reuters.

12. juuni presidendivalimiste järel lahvatanud kokkupõrked Iraani presidendivalimised kaotanud mõõduka reformisti Mir Hossein Mousavi toetajate ning teist korda presidendiks valitud vanameelse Mahmoud Ahmadinejadi poolehoidjate ja võimude vahel jätkuvad. Eile oli olukord Iraanis siiski võrdlemisi rahulik ja teated suurematest kokkupõrgetest puuduvad.

Lääneriigid on Iraani süüdistused ümber lükanud ning rõhutanud, et iraanlastel on õigus võimaliku valimispettuse vastu protestida.

Mousavi kutsus oma toetajaid üles kogunema täna tänavatele rohelise lindiga mustade küünaldega, et avaldada austust rahutustes hukkunutele. Iraani riigitelevisiooni teatel on kokkupõrgetes kaotanud elu vähemalt kümme inimest ning vahistatud 457 isikut. Sõltumatud allikad pole neid numbreid siiski kinnitanud, sest võimud takistavad välisajakirjanduse tööd.

Iraani mõjukas järelevalvenõukogu on samas tunnistanud mõningaid probleeme presidendivalimistel. Kolm Ahmadinejadiga konkureerinud presidendikandidaati on esitanud järelvalvenõukogule kaebused, mille kohaselt ületas 80-170 valimisringkonnas antud häälte arv registreeritud valijate arvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles