Britid ähvardavad minna Gibraltari tõttu Hispaania vastu kohtusse

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autojuhid ootavad Gibraltaril Winston Churchilli avenüül pikas järjekorras, et pääseda üle piiri Hispaaniasse.
Autojuhid ootavad Gibraltaril Winston Churchilli avenüül pikas järjekorras, et pääseda üle piiri Hispaaniasse. Foto: SCANPIX

Suurbritannia ähvardab Hispaaniat kohtuga ja seda Gibraltaril karmistunud piirikontrolli tõttu.

Senisest põhjalikuma kontrolli tõttu on piirile tekkinud pikad järjekorrad ja ooteaeg on veninud mitme tunni pikkuseks, vahendas AFP.

Brittide hinnangul on Hispaania karmistanud piirikontrolli poliitiliselt põhjustel. Peaministri David Cameroni esindaja väitel kaalub Ühendkuningriik kohtuteed, et kaitsta oma territooriumi.

«Peaminister on pettunud, et Hispaania ei kõrvaldad sel nädalavahetusel täiendavat piirikontrolli ja seetõttu kaalume me võimalikke õiguslikke samme. See oleks pretsedenditu samm ja nii tahame me hoolikalt kaaluda, enne kui langetame otsuse jätkata.»

Eile kirjutas Hispaania meedia, et riik kaalub juhtumi viimist ÜRO ette.

Suurbritannia ja Hispaania on üksteist Gibraltari pärast nokkinud mitu nädalat. Hispaania vihastas, kui Gibraltar hakkas tehisriffi rajama, mis hispaanlaste väitel takistab kaluritel kala püüda.

Gibraltar on olnud kahe riigi vaheliseks tüliõunaks enam kui 300 aastat. Poolsaar on kuulunud brittidele 1700ndatest saadik, kuid Hispaania on nõudnud seda korduvalt endale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles