Ojuland: sotsid ENPAs iseenese võttest selili

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) saal Strasbourgis.
Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) saal Strasbourgis. Foto: SCANPIX

Kristiina Ojuland leidis, et Eurooa sotsid sattusid Euroopa Nõukogu peasekretäri valimistel Euroopa Nõukogu Parlamentaarses Assamblees (ENPA) iseenese võttest selili.

Homme, 23. juunil pidi ENPA valima Euroopa Nõukogu peasekretäri, kelle kandidaatuurid esitab Euroopa Parlamentaarsele Assambleele Euroopa Nõukogu Ministrite Komitee, vahendas Reformierakonna pressiesindaja.

Ministrite komitee esitas kaks sotsidest kanditaati, Norra endise peaministri Thorbjörn Jaglandi ja Poola endise peaministri Wlodzimierz
Cimoszewiczi.

Parlamendi liikmed otsustasid aga hääletuse edasi lükata, kuna ei olnud rahul protseduurilise korraga kanditaatide esitamisel.

«Kummaliseks teeb olukorra see, et hääletamine lükati edasi sotside enda toel samal ajal, kui näiteks liberaalid toetasid uue peasekretäri valimiste mitte edasilükkamist ja soovisid peasekretäri ära valida veel sellel istungjärgul. Selle hääletamistulemusega andsid sotsid ise võimaluse uuesti liberaalidele ja ka konservatiividele,» sõnas Ojuland.

Kandidaatidena olid varem veel üles seatud liberaalide fraktsiooni esimees Matyas Eörsi Ungarist, konservatiivide poolt Euroopa Rahvapartei fraktsiooni esimees Luc van den Brande Belgiast, keda aga Euroopa Nõukogu Ministrite Komitee Euroopa Nõukogu Parlamentaarsele Assambleele ei esitanud.

Häältega 90 vastu ja 98 poolt ning kurioosselt sotside enda toetusel lükati uue peasekretäri valimine määramatuks ajaks edasi.

5 aastat tagasi kandideeris Euroopa Nõukogu peasekretäriks Kristiina Ojuland.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles