ÜRO asub uurima Põhja-Koreasse suundunud relvalasti

Indrek Lepik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Panama uurijad tutvuvad Põhja-Korea kaubalaeva pardalt leitud nõukogudeaegse hävituslennuki MiG-21ga.
Panama uurijad tutvuvad Põhja-Korea kaubalaeva pardalt leitud nõukogudeaegse hävituslennuki MiG-21ga. Foto: AP / Scanpix

ÜRO saatis Panamasse kuueliikmelise ekspertide meeskonna, uurimaks laeva, mis kuu aja eest kinni peeti.

Põhja-Koreale kehtiva relvaembargo rikkumises kahtlustatav laev peeti kinni Panama kanali Atlandi ookeani poolses sissepääsus, kirjutas Al Jazeera.

Laeval oli kaks 1950ndatel valmistatud Vene MiG-21 hävitajat, 15 MiG-21 mootorit, üheksa maa-õhk tüüpi raketti ning kaks raketijuhtimissüsteemi, mis olid peidetud 10 000 tonni suhkru alla. Kuuba sõnul on suhkru näol tegu annetusega Põhja-Korea rahvale ning relvad saadeti paariariigile kõigest remontimiseks.

Laeva kinnipidamisel hakkas meeskond Panama võimudele vastu ning laevakapten üritas endalt kõri läbi lõigates elu võtta. Võimude sõnul pole veel kindel, kas 35-liikmeline meeskond saadetakse otse Põhja-Koreasse või tagasi Kuubale. Ilmselt peavad nad aga Panamas veetma veel vähemalt kuu. Meeskonda süüdistatakse deklareerimata relvade veoga Panama julgeoleku ohtu seadmises.

ÜRO sõnul on ka relvade remontimiseks saatmine relvaembargoga vastuolus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles