Obama seisukohad Iraani suhtes karmistuvad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Los Angeleses toimunud meeleavaldus, kus avaldati protesti Iraani presidendivalimiste tulemuste vastu.
Eile Los Angeleses toimunud meeleavaldus, kus avaldati protesti Iraani presidendivalimiste tulemuste vastu. Foto: AFP / Scanpix

USA presidendi Barack Obama suhtumine Iraanis toimuvasse on karmistunud, eile väljendas ta pahameelt rahutuste mahasurumise pärast ja nimetas «südantlõhestavaks» videot tänavarahutuste ajal surevast naisest.


Obama näis Valge Maja pressiokonverentsil esimest korda vihjavat, et Ühendriikide kõnelustepakkumine võib sõltuda Iraani kriisi lõpptulemustest.

«Viimaste päevade ähvardused, peksmised ja vangistamised täidavad Ühendriigid ja rahvusvahelise kogukonna vastikuse ja vihaga,» ütles Obama, mõistes hukka vägivalla ja kinnitades, et leinab koos ülejäänud ameerika rahvaga iga süütult hukkunud iraanlast.

Obama pakkus jaanuaris võimule tulles Iraanile dialoogi, millest tema eelkäija president George W. Bushi valitsus oli otsustavalt keeldunud.

«Me ootame ja vaatame, kuidas asjad arenevad,» sõnas Obama nüüd, mil Iraanis on president Mahmoud Ahmadinejadi tagasivalimise järel puhkenud viimaste kümnendite suurimad rahutused.

«Minu seisukoht ametisse astudes oli, et Ühendriikide rahvusliku julgeoleku huvides on kindlustada, et Iraanil ei oleks tuumarelva ja et ta lõpetaks terrorismi ekspordi üle oma piiride.»

«Viimastel päevadel, viimastel nädalatel toimunu muidugi julgust ei anna, kui pidada silmas teed, mille see režiim näib olevat valinud,» lisas Obama.

USA president eitas sekkumist Iraani siseasjadesse, milles teda süüdistab Teherani valitsus, kuid ütles, et on tunnistajaks iraani rahva vaprusele ja väärikusele.

Mõned USA vabariiklased, teiste seas Obama vastane 2008. aasta presidendivalimistel John McCain on süüdistanud presidenti liiga leebes suhtumises Iraanis toimuvasse ja hilinenud reageerimises Ahmadinejadi vaidlusi tekitanud valimisvõidule ning sellest alguse saanud rahutustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles