Soome välisminister: Egiptuses on kasvanud kodusõja oht

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Tuomioja
Erkki Tuomioja Foto: SCANPIX

Soome välisministri Erkki Tuomioja arvates on Egiptuses kasvanud oht kodusõja tekkeks.

Tuomioja lisas, et Egiptuse võimude otsus kasutada meeleavaldajate vastu vägivalda oli vale, edastab mtv3.fi.

«Tegemist oli armee jõudemonstratsiooniga ja olukorraga, mida ei oleks tohtinud lasta tekkida. Kui sõjavägi laseb käiku relvad, siis seda suuremaks vastasseis paisub. Sellises olukorras on olemas kõik komponendid, mille põhjalt võib kodusõda lahvatada. Sellisel viisil ei lahendata kriisi demokraatlikul teel,» nentis Soome välisminister.

Tuomioja arvates ei ole välisriigid huvitatud Egiptuse siseprobleemidesse otsesest sekkumisest. Pigem soovitatakse Egiptuse valitsusel lihtsalt vägivald lõpetada.

Eile Egiptuses aset leidnud vägivald mõisteti kogu maailmas hukka. Teiste seas soovitasid Euroopa Liit ja ÜRO loobuma vägivallast. Prantsusmaa ja Saksamaa kutsusid konflikti osapooli tasakaalukusele.

USA kritiseeris sõjaväe tegevust ning oli vastu erakorralise seisukorra kehtestamisele.

President Barack Obama saatis sõnumi, et Egiptuse armee peab austama egiptlaste inimõigusi. Ta lisas, et mida enam vägivalda, seda raskem on Egiptuses demokraatiat ja rahu taastada.

Kõige karmimate sõnadega reageerisid Egiptuses toimuvale Türgi ja Iraan, mille esindajad nimetasid rohkem kui 200 inimese hukkumist massimõrvaks.

Türgi nõudis ÜRO Julgeolekunõukogu ja Araabia Liiga sekkumist Egiptuse olukorda.

Ka Katar kritiseeris vägivaldset viisi, millega sõjavägi Kairos Rabaa al-Adawiyani ja al-Nahda väljakul meeleavaldajate laagrid laiali ajas. Neis laagrites olid endise presidendi Mohamed Morsi toetajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles