Illarionov: uus Vene-Gruusia sõda algab 6. juulil

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene rahuvalvajad Gruusia ja Lõuna-Osseetia piiril.
Vene rahuvalvajad Gruusia ja Lõuna-Osseetia piiril. Foto: AFP / Scanpix

Vene peaministri Vladimir Putini presidendipäevade majandusnõunik Andrei Illarionov ennustas kolmapäeval Vene-Gruusia sõja taaspuhkemist 6. juulil, vahendab võrguväljaanne kasparov.ru.

Illarionov ütles Moskvas ajakirjanikele, et tema arvamuse põhjuseks on see, et just 6. juulil lõpevad Venemaa sõjalised õppused Kavkaz 2009 ning samale päevale on määratud USA presidendi Barack Obama visiit Venemaale.

Illarionov leiab, et juulis võib korduda stsenaarium, mida Venemaa kasutas 2008. aasta augustis. Toona tungisid Vene väed Gruusia territooriumile mõni päev pärast õppuste Kavkaz lõppu.

«Seejuures kasutatakse Obama visiiti Venemaale, et näidata maailmale, et uus sõjakeere Gruusiaga on Ühendriikidega kooskõlastatud,» osutas ta, viidates Putini kohtumisele USA toonase presidendi George W. Bushiga Pekingis, Vene-Gruusia sõja puhkemise päeval.

Sõjaks valmistumise tunnusteks nimetas Illarionov Venemaa tegevust Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) ning ÜRO vaatlejate lahkumise kindlustamiseks Gruusia konfliktipiirkondadest, samuti seal sagenenud terroriakte, muu hulgas Euroopa Liidu vaatlejate vastu.

Ta eeldab, et võimaliku sõja peaeesmärgiks võib olla Gruusia hävitamine suveräänse riigina, tema lagunemine mitmeks väikeseks kvaasiriigi taoliseks moodustiseks, ühtsete riiklike ja sõjaliste institutsioonide hävitamine.

Illarionovi hinnangul ei ähvarda Venemaad Lääne reaktsioon, kuna Lääne liidrid ei mõista Vene juhtkonna kavatsusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles