USA kolmekordistab abi Pakistanile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjategevuse eest põgenenud Swati oru elanik.
Sõjategevuse eest põgenenud Swati oru elanik. Foto: Reuters / Scanpix

USA senat kiitis eile heaks seaduseelnõu, mis pea kolmekordistab Ühendriikide abi Pakistanile.


Viie aasta kavatsetakse riigile eraldada 1,5 miljardit USA dollarit aastas, mis läheb muu hulgas Pakistani majanduse stabiliseerimiseks, armeele ja julgeolekujõududele võitluseks äärmuslastega ning haridus- ja õigussüsteemi turgutamiseks, vahendas uudisteagentuur BNS Reutersi teadet.

«See on oluline samm edasi poliitilises- ja majanduskoostöös Pakistaniga,» tõdes senaator Richard Lugar.

Pakistani president Asif Ali Zardari palus esmaspäeval kiiret rahvusvahelist abi, kinnitades, et maailma peab koonduma Pakistani demokraatiat toetama.

Zardari sõnul on USA presidendi Barack Obama administratsioon mõistnud, et terrorismiohtu suudab ohjeldada vaid majanduslikult elujõuline Pakistan ning Ühendriigid lubasid riigi majanduse stabiliseerimiseks eraldada viie aasta jooksul 1,5 miljardit dollarit aastas.

«Nüüd peab ka ülejäänud maailm kaasa lööma ja USA püüdlustele omalt poolt vastama. Pakistan vajab jõulist abipaketti, et saaksime oma majanduse jalule aidata ja võita äärmusluse,» kinnitas riigipea.

Kuigi Pakistan on terrorismivastases sõjas formaalselt USA liitlane, on kohalikud võimud juba ammu hädas naaberriigi Afganistani piiri lähistel end sisse seadnud terroriorganisatsiooni Al-Qaeda ja islamiliikumise Talibani võitlejatega ning mägistel aladel tegutsevate sõjakate hõimudega.

Alates aprillist üritab Pakistani armee lääneriikide survel äärmuslasi sõjaliste pealetungidega maha suruda ning Swati oru regiooni taas oma kontrolli alla saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles