Vene parlamendisaadik: Egiptus on kodusõja äärel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endise Egiptuse presidendi Mohamed Morsi toetajad
Endise Egiptuse presidendi Mohamed Morsi toetajad Foto: SCANPIX

Vene parlamendi ülemkoja rahvusvaheliste suhete komisjoni liikme ja Lähis-Ida eksperdi Igor Morozovi sõnul ootab Egiptust ees ennustamatute tagajärgedega kodusõda.

«Olukord selles riigis on võimaliku reaalse kodusõja äärel ning selle [sõja] tagajärjed on ennustamatud nii riigi enda kui ka kogu piirkonna jaoks, kuna Egiptus on Lähis-Ida olulisim riik,» ütles Morozov.

Morozovi sõnul on Egiptus ummikseisus ja puudub ühiskondlik konsensus, mis on edusammude tegemiseks hädavajalik.

Võimu haaranud sõjaväe võimalik keeldumine läbirääkimistest teise osapoolega võib parlamendisaadiku hinnangul viia Egiptuse majanduse lagunemiseni.

«Näib, et sõjavägi ei soovi Moslemivennaskonnaga dialoogi astuda. Nad usuvad, et igasugused kompromissid islamistidega, keda Moslemivennaskond esindab, viivad riigi tagasi [kukutatud presidendi] Mohamed Morsi valitsusaega. Sõjavägi ja nende toetajad ei ole valmis Moslemivennaga jagama mitte võimukübetki,» lausus Morozov.

Ka islamistidel ei ole enda arvates mitte midagi kaotada, märkis ekspert. «Nad tulid võimule õiguspärasel viisil ja sõjavägi võttis neilt võimu õiguspäratul viisil.»

Vene föderatsiooninõukogu liikme arvates on juhul, kui sõjavägi kodusõtta sekkub ja kehtestab oma diktatuuri, võimalik ka see, et Egiptus jääb rahvusvahelisse isolatsiooni ja kordub «Süüria stsenaarium».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles