Kõrgõzstani parlament ratifitseeris uue baasileppe

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide sõdurid Manase õhuväebaasis.
Ühendriikide sõdurid Manase õhuväebaasis. Foto: AFP / Scanpix

Kõrgõzstani parlament ratifitseeris täna Ühendriikidega sõlmitud uue leppe, mis lubab USAl kasutada Manase õhuväebaasi Afganistani missiooni logistikakeskusena.

90st parlamendisaadikust toetas Manase lennuväljal Afganistani suunduva varustuse transiitkeskuse avamist 75 rahvasaadikut, vastuhääli polnud, vahendas AFP.

Veebruaris teatas Kõrgõzstan, et sulgeb Manasi õhuväebaasi, mis on oluline lüli Afganistanis teenivate Ühendriikide ja NATO liitlasvägede väeüksuste varustamisel. Biškek viitas majanduslikele põhjustele, sest väidetavalt ei soovinud Ühendriigid selle eest tasuda õiglast turuhinda.

Vahetult enne seda teatas Kreml, et annab Kõrgõzstanile laenu ja kustutab osa võlast, mistõttu avaldas Venemaa paljude vaatlejate hinnangul Biškekile survet lepingu lõpetamiseks.Väidetavalt oli USA lennuväebaasi sulgemine eeltingimus rahalise toetuse eraldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles