Vene portaal: klaasrist pandi pronkssõduri asukohale

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidusammas.
Võidusammas. Foto: Raigo Pajula

Vene uudisteportaalid kirjutavad Tallinna ajaloolises keskuses avatud suurest klaasristist, noorte kaardiväelaste kodulehekülje teatel paigutati see pronkssõduri kohale.


Ametivõimud nimetavad seda vabaduse monumendiks, kuid paljusid kodanikke šokeerib, et vabaduse sümbol kopeerib täpselt Eesti SS leegioni embleemi, väidab

Pervõi Kanal.

«Ausamba avamisel viibinud aukülaliste seas hakkasid silma ka need, kes Teises maailmasõjas võitlesid fašistliku Saksamaa poolel. Esireas istus Saksa Raudristi kavaler Harald Nugiseks,» vahendab Pervõi Kanal.

Komsomolskaja Pravda (KP) kirjutab Tallinna vanalinna ehtivast valgest klaasristist ja sellel olevast Eesti leegionäride embleemist. Et lugejale kõik selge oleks on juurde lisatud vana foto noorest Harald Nugiseksist, kelle krael on sama mõõgaga käsi.

Kõik sõjaväeparaadid Eestis hakkavad nüüdsest peale toimuma «rehabiliteeritud» SSi embleemi lähedal, kirjutab KP.

Ülevenemaalise noorteorganisatsiooni Noor Kaardivägi (Molodaja gvardija) kodulehekülje väitel tähistab ausammas Eesti võitu Saksamaal üle 1919. aastal.

IA Regnum peab vajalikuks lugejaid teavitada sellest, et võidusammas asub Tallinna vabastajatele püstitatud pronkssõduri endisest asukohast 400 meetri kaugusel. Komsomolskaja Pravda andmetel on vahemaa 300 meetrit.

Pervõi Kanali väitel asub rist pronkssõduri endise asukoha lähedal.

Tegelikult on ausamba kujundamisel kasutatud ära kunstnik Nikolai Triigi kujundatud Vabadusristi teenetemärki, mille keskplaadil olev E tähistab Eestit ja seda kaitseb soomusrüüs käsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles