Kairo mošee piiramisel läks ägedaks tulistamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Fathi mošee
Al-Fathi mošee Foto: Reuters

Egiptuse pealinnas Kairos läks laupäeva pärastlõunal ägedaks tulistamiseks julgeolekujõudude ja mošeesse varjunud kukutatud presidendi Mohamed Morsi toetajate vahel, vahendas uudisteagentuuri AFP korrespondent.

Korrespondendi teatel on politsei asunud islamiste mošeest jõuga välja tirima.

Islamistid varjusid mošeesse pärast reedest vägivallapuhangut, julgeolekujõud piirasid pühamaja öösel ümber.

Julgeolekuväed on mitmel korral takistanud mošee juurde kogunenud vihasel rahvahulgal sinna tungimast.

Uusima vastasseisu eel hukkus ööpäeva jooksul üle kogu riigi vähemalt 173 inimest ning veel tuhatkond väidetavat Morsi Moslemivennaskonna pooldajat vahistati.

Kohalik pühendunud islamiusuline Ahmed Sami ütles AFP-le, et tuli mošee juurde oma sõpru otsima. «Ma kardan nende turvalisuse pärast. Kardan, et nad tuuakse välja surnuna,» lausus mees.

Morsi Moslemivennaskonna toetaja Mahmoud ütles uudisteagentuurile, et meeleavaldajad jäid julgeolekuvägede tule alla ning varjusid mošeesse enesekaitseks.

Telepildis on näidatud ka julgeolekutöötajaid, kes püüavad mošees meeleavaldajatega vastupanu lõpetamise osas läbi rääkida.

Väljaspool pühamut ning kogu linnas on kohalikud tsiviilisikud asunud vennaskonna pooldajatega sarnanevaid inimesi ehk habemega mehi ja pearätiga naisi kahtlustatavatena julgeolekujõududele üle andma.

Egiptuse valitsus teatas reedel, et seisab silmitsi Moslemivennaskonna «õela vandenõuga».

«Valitsus kinnitab, et valitsus, relvajõud, politsei ja egiptuse suur rahvas on ühtsed, seistes vastu Moslemivennaskonna õelale vandenõule,» ütles kabinet avalduses.

Neljapäeval jooksid Morsi poolehoidjad Kairos tormi valitsuskompleksile, julgeolekujõudude teatel sai mujal riigis vägivallas surma kaks politseinikku, Siinail tapeti rünnakus armee kontrollpostile seitse sõdurit.

Siseministeerium on andnud politseile käsu kasutada valitsushoonete kaitsel laskemoona.

Morsi kukutati 3. juulil sõjaväelise riigipöördega, sestsaadik on tema poolehoidjad nõudnud tänavail riigipea ametisse ennistamist. Morsi kukutamises olulist rolli mänginud Tamarodi liikumine kutsus neljapäeval moodustama riigi- ja eravara kaitseks kodanikekomiteesid.

Võimud kuulutasid kolmapäeval kogu riigis kuuks ajaks välja eriolukorra ning kehtestasid Kairos ja veel 13 kubernerkonnas öise liikumiskeelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles