Soomes töötab 53 000 välismaalasest ehitajat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soome maksuametnike hinnangul tegutseb seal umbes 53 000 välismaist ehitustöölist, kaks korda rohkem kui varem arvatud. Soome Ehitajate Ametiühingu teatel on ehitusplatsidel isiklike maksunumbrite kehtestamine aidanud küll välja juurida, aga mitte täielikult kõrvaldada ebaseaduslikku toimetamist selles sektoris.


Märtsist peab igaühel, kes Soomes ehitusel töötab, olemas olema maksunumber. Selle registri eesmärk pole mitte ainult tagada, et maksud oleksid makstud, vaid ka see, et kõik ehitustöölised oleksid lepinguga palgatud.

Nüüdseks on end arvele võtnud umbes 53 000 välismaist ehitustöölist. Veel mullu sügisel hinnati Soomes ehitusel töötavate välismaalaste arvu vaid 25 000-le.

Soome Ehitajate Ametiühingu Turu osakonna juht Jouni Ruotsalainen tunnistas YLE-le, et kõiki seaduserikkumisi pole sektorist veel kõrvaldatud.

«On olukordi, kus töötajaid pole teavitatud isiklike maksunumbrite korraldusest, isegi kui töölistel on need olemas. See teeb neist illegaalsed töötajad,» tõi Ruotsalainen näite. «Samuti on juhtumeid, kus töölistel pole isiklikke maksunumbreid. Ka need töölised on ehitustel illegaalselt.»

Isiklikud maksunumbrid peavad olema ka eraehitustel töötavatel inimestel. Ametiühingute andmeil kasutab enamik koduehitajaid illegaalset tööjõudu.

Kohustuslik maksunumbrite kasutus pole kõrvaldanud aga probleemi lubatud miinimumpiirist alla jäävate palkadega. Suurem osa sel moel kuritarvitatutest on Ruotsalaineni sõnul välismaalased, kes ei tunne oma õigusi. «Isegi sellisel juhul maksavad nad oma väikestest palkadest makse,» lisas ta. «Seda tehes näevad nad, et ei suuda oma palga eest Soomest elada ja saavad teada, et nad peaksid nõudma rohkem.»

Sellised kuritarvitamised solgivad ka turgu ja muudavad ausatele firmadele projektide saamise raskeks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles