Valgevenes amnestiat nõudev USA kodanik katkestas näljastreigi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene lipp Minskis.
Valgevene lipp Minskis. Foto: SCANPIX

Valgevene vanglas viibiv ning amnestia alusel enda vabastamist nõudev USA kodanik Emmanuil Zeltser katkestas neljapäeval kolm nädalat kestnud näljastreigi, teatas tema advokaat.


«Zeltser peatas näljastreigi järgmise nädala keskpaigani,» ütles Dmitri Gorjatško Interfaxile.

Tööstusspionaaži eest kolmeks aastaks vangi mõistetud Zeltser alustas näljastreiki, et mõjutada võime oma karistust hiljutise amnestiaseaduse alusel üle vaatama.

Advokaadi sõnul ootab ta vastust kaebustele, mis saadeti ülemkohtusse ja peaprokuratuuri seetõttu, et Minski linnakohus venitab tõendi väljastamisega, mis on vajalik selleks, et Zeltseri amnesteerimise küsimust arutada.

Vangla, milles mees viibib, väidab, et on järelepärimise esitanud, kohus aga omakorda väidab, et ei ole seda kätte saanud.

Viiekümne viie aastane Zeltser vahistati eelmisel aastal ja mõisteti süüdi augustis. Zeltseri vahistamine langes kokku Valgevene ja Ühendriikide diplomaatilise tüli kõrgpunktiga, mis päädis USA suursaadiku väljasaatmisega mullu märtsis.

USA välisministeerium on korduvalt kutsunud Minskit Zeltser tervislikel põhjustel vabastama. Eelmise aasta novembris viibis advokaat seljaprobleemide tõttu haiglaravil. Selle aasta algul jõustus Valgevenes seadus, mis võimaldab amnestiat umbes 4500-le vähem kui kuueks aastaks vangi mõistetud kinnipeetavale, kui nad on ära kandnud vähemalt kolmandiku oma karistusajast. Gorjatško sõnul kuulub sellesse kategooriasse ka Zeltser.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles