Peaminister: Leedu diplomaadid minetasid riigi juhtkonna usalduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu peaminister Algirdas Butkevičius
Leedu peaminister Algirdas Butkevičius Foto: SCANPIX

Leedu diplomaadid, kelle telefonikõnede salvestised sattusid internetti, minetasid riigi juhtkonna usalduse, ütles esmaspäeval Leedu peaminister Algirdas Butkevičius.

«Ma rääkisin hommikul presidendiga sellest asjast. Tahan öelda, et need saadikud minetasid usalduse,» ütles valitsusjuht ajakirjanikele.

Butkevičius ütles, et Aserbaidžaanis ja Ungaris Leedut esindavate suursaadikute suhtes «langetatakse lähemal ajal otsused», ent keeldus olukorda lähemalt kommenteerimast.

Välisminister Linas Linkevičius ütles omakorda, et pealtkuulatud kõnede internetti lekitamise osas välisministeeriumi peainspektsiooni poolt algatatud kontroll peaks sel nädalal lõpule jõudma.

See, kas kõnealused saadikud saavad oma ametis jätkata, sõltub Linkevičiuse sõnul riigi juhtkonna usaldusest nende vastu.

«Intsidenti uurib muide ka julgeolekuamet. Ekspertkomisjon kontrollib salastatud teabe käitlemise reeglitest kinnipidamist. Kõigele sellele antakse hinnang ja tehakse otsused. Kuid arvatavasti koondub põhitähelepanu sellele, et riigi juhtkond peab saama suursaadikuid täielikult usaldada,» ütles minister.

Videoportaali YouTube ilmus 8. juulil helisalvestis, kus väidetavalt vestlevad kaks Leedu diplomaati, kellest üks olevat Ungaris töötav Renatas Juška ja teine välisministeeriumi idapartnerluspoliitika ameti asedirektor Zenonas Kumetaitis.

Diplomaadid arutavad mitteametlikus vormis peaministri Algirdas Butkevičiuse eelseisvat visiiti Peterburi, kommenteerivad Aserbaidžaani ja Armeenia vahelist konflikti, Karabahhi sõprusrühma loomist seimis ja muid teemasid.

Teine helisalvestis, mis olevat tehtud 18. aprillil, puudutab Türkmenistani. Üks kõnelejaist olevat Leedu suursaadik Aserbaidžaanis Artūras Žurauskas. Tema vestluskaaslast huvitavad saadiku sidemed Türkmenistanis, ta räägib sellest riigist tulnud investeerimisettepanekutest.

Helisalvestised on varustatud ingliskeelsete subtiitritega.

Leedu välisministeerium sai nende salvestiste avaldamise järel suursaadik Žurauskaselt tagasiastumispalve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles