Euroopa andmekaitsjad paluvad Euroopa Liidul uurida USA jälgimise ulatust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spiegel: EL on NSA luuresihtmärkide seas prioriteetsel kohal.
Spiegel: EL on NSA luuresihtmärkide seas prioriteetsel kohal. Foto: SCANPIX

Euroopa andmekaitseagentuurid palusid Euroopa Liidul aidata uurida USA elektroonilise jälgimise ulatust, hoiatades, et sellega võib olla rikutud privaatsusseadusi.

Prantsuse agentuur CNIL teatas esmaspäeval, et Euroopa andmekaitseagentuurid leiavad, et «tuleks hinnata PRISMi programmi täpset mõju Euroopa kodanike privaatsusele ja andmetele», ning on kirjutanud Euroopa Komisjonile palvega «osutada abi Ühendriikidelt info saamiseks».

Kirjas komisjoni asepresidendile Viviane Redingule märkisid agentuurid, et «Ameerika luure infokogumine ja juurdepääs andmetele, mis puudutavad teiste riikide kodanikke, valmistab rahvusvahelisele andmekaitsekogukonnale suurt muret».

USA endise luuretöötaja Edward Snowdeni kaudu ilmsiks tulnud info PRISMi ja teiste USA riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) jälgimisprogrammide kohta vallandas Euroopas pahameeletormi ning ähvardasid nurjata ELi ja USA vabakaubanduskõneluste alguse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles