Guardiani peatoimetaja: Briti agendid hävitasid ajalehe kõvakettaid

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Briti agendid hävitasid täpsustamata hulga The Guardiani kõvakettaid pärast seda, kui ajaleht alustas Edward Snowdeni poolt lekitatud dokumentide avaldamist, teatas peatoimetaja Alan Rusbridger eile.

Rusbridger väitis seda Guardiani kodulehel avaldatud arvamusloos ning lisas, et paar Briti luureteenistuse GCHQ  töötajat jälgisid seda protsessi. Peatoimetaja nimetas seda üheks veidraimaks hetkeks Guardiani ajaloos, vahendab uudisteagentuur AP.

Tema sõnul lõhuti kõvakettad ära Guardiani Londoni kontori keldris ning GCHQ julgeolekueksperdid jälgisid hävitamist veendumaks, et need tükid ei pakuks huvi Hiina agentidele.

Sündmuse täpne aeg on teadmata. Rusbridger andis mõista, et see juhtus viimase kuu aja jooksul. Ajalehe pressiesindaja Gennady Kolker keeldus sündmust kommenteerimast ning ka GCHQ pole omapoolset kommentaari avaldanud.

Rusbridger ütles, et kõvaketaste hävitamine oli Briti ametnike poolt Guardianile avaldatud nädalate pikkuse surve kulminatsioon.

Vahetult pärast dokumentide avaldamist juunis võttis peatoimetaja sõnul temaga ühendust kõrge valitsuse ametnik, kes väidetavalt esindas peaministrit ja nõudis Snowdeni lekitatud materjalide tagastamist. Sellele järgnesid kohtumised, kus ametnikud nõudsid Guardianilt nende palve rahuldamist. Lõpuks ähvardati ajalehte kohtuga ning seejärel lubas peatoimetaja Briti agentidele ligipääsu Guardiani keldrisse.

Rusbridgeri sõnul ei piira kõvaketaste hävitamine aga Guardianil kirjutamist ja andis mõista, et koopiaid Snowdeni dokumentidest hoitakse mujal ning nende avaldamine jätkub väljaspool Suurbritanniat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles