Merkel külastab endist koonduslaagrit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel
Saksa kantsler Angela Merkel Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel külastab teisipäeval esimese Saksa valitsusjuhina kunagist Dachau koonduslaagrit.

Merkel peab Münchenist loodes asuvas mälestuspaigas kõne, asetab pärja ja käib endisi laagrirajatisi vaatamas.

Opositsioon süüdistab Merkelit valimiskampaania ja ajalooga lepituse otsimise ühendamises. Roheliste fraktsioonijuht Renate Künast nimetas külaskäiku «maitsetuks».

Merkel on varem käinud teistes kunagistes koonduslaagrites, sealhulgas 2010. aprillis koos USA presidendi Barack Obamaga Buchenwaldis.

Merkelit saadavad Dachaus endised vangid. Ajakirjanikel on ainult osaline juurdepääs.

Natsid asutasid Dachau koonduslaagri 1933. aasta märtsis mõned nädalad pärast Adolf Hitleri võimuletulekut. See oli esimene omataoline Saksamaal. Dachaus istus vangis rohkem kui 200 000 juuti, homoseksuaali, mustlast, opositsioonitegelast, puudega inimest ja sõjavangi, neist 41 000 tapeti või hukkus nälga või haigusesse. USA sõdurid vabastasid laagri 1945. aasta aprillis.

Merkel hoiatas laupäeval, et Euroopa peab olema valvel paremäärmusluse leviku suhtes.

«Me ei või iial lubada, et niisugustel ideedel oleks kohta meie demokraatlikus Euroopas,» lausus kantsler.

«Me teame, et elame tänapäeval demokraatlikus ühiskonnas. Kuid me teame ka seda, et see demokraatia ei ole kunagi väljaspool ohtu,» lisas Merkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles