EL üritab leida vahendeid Egiptuse vägivalla peatamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgis toimunud meeleavaldusel lehvitab väike tüdruk Egiptuse lippu ning tema selja taga seisev naine hoiab plakatit, mis nõuab USAlt Egiptusele antava sõjalise abi peatamist.
New Yorgis toimunud meeleavaldusel lehvitab väike tüdruk Egiptuse lippu ning tema selja taga seisev naine hoiab plakatit, mis nõuab USAlt Egiptusele antava sõjalise abi peatamist. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välisministrid kogunevad täna erakorralisele kohtumisele, et vaadata üle bloki suhted Egiptusega ja leida meetmeid sealse vägivallakeerise peatamiseks.


EL üritab lisada survet Egiptuse armeele ja ajutisele valitsusele, et kriisile otsitaks rahumeelseid lahendusi. Välisministrid hindavad ühtlasi, kas EL saab kujunenud olukorras jätkata majanduskoostööd ja toetuse jagamist Egiptusele.

Ühenduse juhid teatasid pühapäeval, et blokk vaatab oma suhted Egiptusega kiiresti üle ning hoiatasid, et olukorra edasisel eskaleerumisel võivad olla Egiptuse ja selle naaberriikide jaoks ettearvamatud tagajärjed.

«Hiljutised sündmused Egiptuses, eriti viimaste päevade vägivald, on äärmiselt murettekitavad,» märkisid Euroopa Liidu president Herman Van Rompuy ja Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso ühisavalduses.

«See tee ei vii eduni. On äärmiselt oluline, et vägivald lõpetataks viivitamatult,» sõnasid EL-i juhid. «Ehkki maksimaalselt peaksid end tagasi hoidma kõik osapooled, rõhutame ajutise valitsuse ja sõjaväe eriti suurt vastutust kokkupõrgete lõpetamisel,» jätkub avaldus. «Egiptuse rahva püüdlusi demokraatia ja põhivabaduste poole ei saa eirata ning veel vähem verega maha pesta.»

EL on Egiptuse jaoks oluline abi, laenude, majandussidemete ja turismi allikas. Euroopa Liit ja bloki liikmesmaad lubasid eelmisel aastal Egiptusele abi ja laenudena kokku viis miljardit eurot. Abi on seatud sõltuvusse Egiptuse poliitilistest ja kohtuvõimu-alastest edusammudest ning EL pole alates 2012. aastast reformide puudumise tõttu uut otsest eelarvetoetust Egiptuse valitsusele heaks kiitnud.

Egiptuse julgeolekujõud vahistasid eile pealinnas Kairos Moslemivennaskonna liidri Mohamed Badie. Meedia andmetel peeti Badie kinni varahommikul Kairo Nasr City linnajaos.
Viimastel nädalatel on Egiptuse rahvarahutustes hukkunud ligi 900 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles