Jaapan tõstis Fukushima tuumajaama lekke ohutaset

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aerofoto Fukushima Daiichi tuumajaamast.
Aerofoto Fukushima Daiichi tuumajaamast. Foto: SCANPIX

Jaapani tuumajärelvalve tõstis täna lekkiva Fukushima tuumajaama ohutaseme rahvusvahelisel skaalal ühelt kolmele, mis tähendab tõsist probleemi. Tegu on kõrgeima ohutasemega viimase kahe aasta jooksul.

Ümberhindamine toimus päev pärast Tokyo elektrienergiakompanii (TEPCO) teatas, et Fukushima Daiichi tuumajaama jahutussüsteemist on lekkinud tõenäoliselt ligi 300 tonni radioaktiivset vett.

Tegu on seni kõige hullema lekkega pärast 2011. aasta märtsi, mil tuumajaama jahutusüsteem sai mitmeid vigastusi Jaapanit tabanud tsunamis.

Senine ohutase üks tähendas ÜRO rahvusvahelisel tuumaintsidentide skaalal (INES) anomaaliat. Skaala suurim väärtus on seitse. Kolme iseloomustavad skaala järgi tõsised intsidendid ja kiirgus, mis ületab kümnekordselt töölistele lubatud aastase radiatsioonihulga.

Fukushima tuumajaama kriis kaks aastat tagasi on üks kahest sündmusest, mida on seni liigitatud seitsmendasse kategooriasse kuuluvaks – esimene oli Tšernobõli katastroof 1986. aastal.

TEPCO tunnistas, et lekke allikat ei ole veel kindlaks tehtud, ent tuumajaama ümbruses pole radiotsiooni tase tõusnud. Tuumajaama veemahutite juurest on leitud kõrge radioaktiivsusega - umbes sada millisiivertit tunnis - veeloike.

«See tähendab tunnis niisama suurt kiiritustaset, mis on tuumajaama töötajale lubatud viie aasta jooksul,» ütles TEPCO esindaja pressikonverentsil. Kompanii teatel on kindlaks tehtud lekkiv veemahuti, kuid mitte täpset lekkekohta.

Jaapani tuumaagentuuri ametniku sõnul on TEPCO-le antud korraldus radioaktiivse vee allikas üles leida ja lekkekoht pitseerida. «Samuti tuleb koorida saastatud pinnas, et vältida toksilise vee edasist levikut, ning tugevdada ümbruskonna seiret,» lisas ametnik, kelle sõnul väljaspool jaama ei ole radiatsiooni tase märgatavalt muutunud.

Ülivõimas maavärin ja selle põhjustatud tohutu hiidlaine põhjustasid 2011. aasta märtsis

Fukushima reaktorite sulamise ning sundisid evakueerima kümneid tuhandeid inimesi. Sellest ajast saadik on tuumajaamas esinenud mitmeid probleeme, sealjuures radioaktiivse jahutusvee lekkeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles