Euroopa kultuuripealinna püstitatud mustlastevastane müür ärritab ELi

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Košice.
Košice. Foto: Wikipedia

Kosice linnapea Richard Rasi sai Euroopa Liidu kultuurivolinukult Androulla Vassiliou'lt kirja, kus viimane nimetas kohalike mustlaste elupiirkonda slovakkidest eraldavat müüri ebaseaduslikuks ning rassistlikuks.


Slovakkia linna Košice võimud kinnitasid, et alustavad õiguslikku protsessi kohalikke mustlasi slovakkidest eraldava müüri eemaldamiseks, edastas BBC.

Mustlaste elualasid eraldavad müürid on Slovakkias varemgi probleeme põhjustanud.

Rasi kinnitusel pandi müür Košice läänepiirkonda sel suvel kohaliku meeri Rudolf Baueri initsiatiivil ning seda tehti ebaseaduslikult ja Košice võimudega kooskõlastamata. Rasi lubas, et sellega tegeletakse.

Slovakkia uudistelehel Sme.sk ilmusid müürist pildid, millel oli näha sellele kirjutatud slovakkiakeelne sõna «vabandust».

Uudisteagentuuri CTK andmetel on Košice müür kaheksas selline Slovakkia idaosas. Kõik need on püstitatud alates 2009. aastast. Kokku on Slovakkias 14 sellise eesmärgiga rajatist.

Košice on Slvakkia suuruselt teine linn ning see kannab sel aastal Euroopa kultuuripealinna tiitlit.

2011. aasta rahvaloenduse andmetel on 5,5 miljoni elanikuga Slovakkias 106 000 mustlast, ent nende tegelik hulk on vaieldav. Mõned hinnangud annavad nende koguhulgaks ka üle 5 protsendi rahvastikust.

Slovakkia, Tšehhi Vabariigi, Ungari ja Serbia mustlased on pikka aega diskrimineerimise üle kurtnud. Paljud mustlased elavad äärmises vaesuses ja nende kirjaoskuse tase on alla riiklike keskmiste.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles