Tiiman: Ivanovi masuudi-ähvardusi ei tasu kuulata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni peaminister Vladimir Putin külastamas Eesti lähedal asuvat Ust-Luga sadamat.
Vene Föderatsiooni peaminister Vladimir Putin külastamas Eesti lähedal asuvat Ust-Luga sadamat. Foto: SCANPIX.

Vene asepeaminister Ivanovi ähvardused Eesti masuuditransiidi kinnikeeramisest on mõeldud Venemaa sisepublikule ning neile ei tasu tähelepanu pöörata, leiab transiidiekspert Ago Tiiman.


«Minu arust on see lihtsalt Venemaal tüüpiline käitumine,» sõnas Eesti Logistika ja Transiidiassotsiatsiooni juht Tiiman. «Kui Ust-Luga masuuditerminal kunagi valmis saab, eks siis masuut sinna läheb ka. Aga praegu kõlksutavad tühje sõnu väga paljud.»

Tiiman meenutas, et Ust-Luga sadama masuuditerminali käikulaskmine pidi algselt toimuma eelmise aasta lõpul, siis tänavuse aasta jooksul, nüüd räägitakse juba järgmisest aastast.

«Kui sügisel meie inimesed seal käisid, nägid nad et ehitus on küll peaaegu valmis, aga pumpasid ega midagi üles pandud ei olnud,» kinnitas ta. «Kui need tööd on sügisesse planeeritud, siis arvata võib et avamine jääb järgmisele kevadele või suvele.»

Tiimani kinnitusel on Venemaal ka kõik võimalik, kuid loogiline selgitus oleks, et Ivanovi sõnad on mõeldud tema enda publikule Venemaal, mitte välispoliitika jaoks. «Tegelikult sõltub terminali avamine ikkagi objektiivsetest faktoritest, nagu rahalistest võimalustest ning sügise ja talve tulekust,» sõnas ta.

Ust-Luga masuuditerminali valmimisega lähiaastail ning masuuditransiidi vähenemisega on Eesti transiidiettevõtted Tiimani kinnitusel arvestanud. «Kindlasti tekitab see teatud raskusi Eesti Raudteele, aga siiani on kõik taolised kõikumised üle elatud ja loodan väga, et elatakse ka see,» sõnas ta. «Masuut pole ju kaugeltki ainus, mis Eesti transiidikoridori läbib.»

Soome lahte rajatava Ust-Luga sadamakompleksiga on Venemaa lähinaabrite transiiti hirmutanud juba poolteist aastakümmet, kuid bravuurikate sõnade katteks on tänini vähe ette näidata.

Viimati lubas sadama kiiret valmimist mullu peaminister Vladimir Putin isiklikult, kuid märke 15 aastat lohisenud sadamaehituse elule ärkamisest oodatakse tänini. Lisaks töötavale söeterminalile ongi valmimisele kõige lähemal vedelkütuste terminalid, kust peaks hakkama liikuma masuut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles